Kantooreigenaren blijven achter bij energiebesparing

Kantooreigenaren blijven achter bij energiebesparing

In vergelijking met consumenten en gemeenten blijven de kantooreigenaren achter bij het toepassen van energiezuinige verlichting. Dit blijkt uit het jaarverslag van Taskforce Verlichting.

Goede voorbeeld

Consumenten en gemeenten geven het goede voorbeeld. Bij huishoudens is het aantal energiezuinige lampen gestegen van vier naar tien lampen, wat 25 procent van het totale aantal lampen betekent. Provincies en meer dan 350 gemeenten (85 procent) zijn begonnen hun openbare verlichting te verduurzamen. Gemeenten passen bijvoorbeeld actieve wegmarkering, dimmen en het gebruiken van led-verlichting. Binnen de markt zijn er initiatieven. De Bank Nederlandse gemeenten creeert een speciale financieringsmogelijkheid voor energiebesparende investeringen en is er een labelsysteem in ontwikkeling. Hiermee wordt energie-efficiënte van de openbare verlichting in gemeenten inzichtelijk.

Utiliteitsbouw

Bij de utiliteitsbouw (kantoren, scholen en gezondheidsinstellingen) is er nog een doorbraak nodig. Hetty Hafkamp van de Taskforce tegenover Agentschap NL: “In 2011 gaan we actief door in deze sector. Ook hier zijn immers besparingen van meer dan vijftig procent mogelijk. We roepen geïnteresseerden daarom op om met ons mee te denken en werken. Door het oplossen van knelpunten en het verspreiden van kennis en ervaringen, kunnen we het besparingspotentieel gezamenlijk verzilveren en een doorbraak forceren”.