ASN Bank: groene financiering voor isolatie woningen

ASN Bank: groene financiering voor isolatie woningen

Directeur Ewoud Goudswaard van de ASN Bank lanceert een groen financieringsvoorstel om woningen beter te gaan isoleren. De bank wil daarvoor alle betrokken partijen (bewoners/eigenaren, woningcorporaties, overheden, bouwers en installateurs) samenbrengen.

Overheidsgarantie

Goudswaard zegt tegenover magazine P-Plus: “Ik ben er heilig van overtuigd dat er meerdere partijen tegelijk een rol in de oplossing kunnen spelen. Stel dat je 100 miljoen euro nodig hebt voor de renovatie van een wijk en je krijgt van een overheid een garantie van 15 miljoen op dat totale pakket, dan kun je als financier een goede schatting gaan maken. Er zullen in dat totaalpakket heus wel mensen zijn die de lening niet volledig kunnen afbetalen, maar dat zullen er niet snel zoveel zijn dat de bank er een strop aan heeft.”

Opbrengst besteden

Provincies en steden hebben volgens Goudswaard veel verdiend door hun aandelen in energiebedrijven te verkopen. Goudswaard: “Vroeger gebruikten de overheden het dividend van deze aandelen voor het uitvoeren van beleid, nu de rente op de spaarrekening. De vraag is: ga je alleen met de opbrengst iets doen, of zet je de hoofdsom in voor het bereiken van beleidsdoelstellingen?”

Nuon Energiebesparingsfonds

ASN Bank heeft de constructie al toegepast met MAP-gelden (Milieu Actie Plan-gelden) die Nuon in het Nuon Energiebesparingsfonds had gestopt. Met een borgstelling van drie miljoen euro heeft de ASN Bank voor 18 miljoen euro aan kredieten verstrekt aan onder meer patatboeren, die hiermee in hun snackbars een veel zuiniger frituurinstallatie installeerden. Het resulteerde in een lagere gasrekening. Goudswaard: “Enkele klanten hadden betalingsproblemen, maar de rente die het Energiebesparingsfonds kreeg op het deposito, dat als borg was ingesteld, kon zo goed als volledig de claims dekken.”

Bekijk de publicatie

Lees hier het plan van de ASN Bank.
Green Investments

Bron: P-Plus