‘Parel van Floriade 2012’ opgeleverd

‘Parel van Floriade 2012’ opgeleverd

Villa Flora wordt gezien als een toonbeeld van duurzame architectuur. Het gebouw, onderdeel van de Floriade 2012, is bijna energieneutraal en demontabel.

Parel voor de Floriade

Architect Jón Kristinsson: “Mijn opdracht was om alles uit de kast te halen op innovatief gebied, wat heeft geleid tot een unieke demontabele constructie”. Wim Berns van Agentschap NL: “Met de vele energie-innovaties en de fantastische uitstraling is Villa Flora een parel voor de Floriade en voor regio Venlo en een voorbeeld voor heel Nederland. Per 2020 moet heel Nederland immers energieneutraal bouwen”. Villa Flora is tienduizend m2 groot, waarvan drieduizend m2 aan kantoorruimte en zevenduizend m2 aan exporuimte. Vanaf maart 2012 wordt het in gebruik genomen voor de Floriade, waar twee miljoen bezoekers verwacht worden.

Stimuleringsregelingen

Agentschap NL heeft bijgedragen aan de realisatie door advies en financiering, onder meer via de regelingen UKP-NESK, Excellente Gebieden, SDE, EIA en Mooi Nederland. Wim Berns: “Vanuit de ministeries van BZK, I&M en E&LI hebben we bijdragen geleverd. Wij gaan de komende jaren de prestaties monitoren en de kennis en ervaringen die hier met energieneutraal en C2C bouwen zijn opgedaan, verspreiden. Ik vind bijvoorbeeld de vloerconstructie uniek: nieuwe gebruikers kunnen in de toekomst eenvoudig hun klimaat op maat aanpassen.”

Oplevering

Vanaf het programma van eisen tot aan de oplevering zit één jaar. Aannemer Pellikaan: “We hebben tien weken achterstand op de planning ingehaald door de hoge montagesnelheid en doordat we in de bouwvak hebben doorgewerkt. Ik merk dat alle toeleveranciers zich verbonden voelen en trots zijn op Villa Flora. Het gebouw roept inspiratie op.” Projectwethouder Beurskens: “We hebben alle partijen de ruimte gegeven en dat heeft geleid tot dit mooie gebouw, een publiekstrekker voor het Freshpark en Greenpark Venlo.”

Bron: persbericht Agentschap NL