informatiebron over energie voor de vastgoedsector.

“Financiering voornaamste drempel voor verduurzaming”

door Wessel Simons op 10 november 2011 5 reacties

in Financiering, Nieuws, Onderzoek

Financiering blijkt het voornaamste reden om niet te verduurzamen. Dit blijkt uit onderzoek van Innax, die 110 vastgoedorganisaties en woningcorporaties heeft ondervraagd.

Geen modeverschijnsel

Meer dan 8 op de 10 respondenten (83 procent) gelooft dat duurzaamheid in het vastgoed rendement oplevert. Driekwart van de respondenten ziet het als de toekomst, niet als een modeverschijnsel.

Financiering

De ‘bottleneck’ ziet hem in de financiering van de verduurzaming. Daarbij wordt het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen (27 procent) en de relatief lange verdientijd (23 procent) als voornaamste problemen ervaren. Ondanks de bezwaren wil bijna tweederde (61 procent) van de vastgoedorganisaties investeren in duurzame maatregelen.

Gebrekkige kennis

Ook gebrek aan kennis speelt een rol. 22 procent van de respondenten geeft aan dat het lastig is om duurzaamheidsprojecten aan te gaan en uit te voeren. Duurzaamheid speelt volgens de ondervraagden een rol in de gehele portefeuille (58 procent), ongeacht de omvang van een gebouw of locatie (75 procent).

Innax is een onafhankelijke Energy Service Company (ESCo).

Bron: Vastgoedmarkt

 • rene sohier

  jammerlijke conclusies. een duurzaam energie verbruikend/opwekkend gebouw behoeft nauwelijks extra investering. enige verdieping in de materie zou wenselijk zijn – dan kan men zich niet langer verschuilen achter het financiele aspect!

 • Chris

  Renier,

  Let op wie het onderzoek heeft uitgevoerd en welk mogelijk belang ze bij de uitkomst hebben.
  Men zou zo wie zo veel meer moeten kijken naar total cost of ownership. Verder is inmiddels ook wel duidelijk welke positieve invloed verduurzaming heeft op de waarde ontwikkeling van vastgoed. Nog een positief argument om mee te nemen in de afweging. Blijft natuurlijk dat er genoeg partijen zijn die willen maar het niet kunnen financieren. Gelukkig hebben we dan nog de ESCO.
  Gr,

  Chris

 • http://www.strukton.nl/nl-nl/Projecten/Pages/RGGClusterZwembaden.aspx Sophie Schut

  Financiering hoeft geen probleem te zijn,
  zie http://www.bng.nl/smartsite.shtml?id=60167&bbnr=960

 • gijsderooij

  Beste Sophie,

  BNG financiert gemeenten en gerelateerde instanties. Daarmee is het debiteuren-risico minimaal.

  Financiering van duurzaamheid is geen probleem door het ontbreken van geld; het probleem wordt gevormd door de (gepercipieerde) risico’s op slechte produkten (leveranciers) en / of dubieuze debiteuren die hun beloftes niet nakomen.

  Daarnaast zijn de ‘normale’ (niet BNG) banken zo risico-avers en hebben minimaal verstand van duurzame zaken, dat ze deze

  Wij financieren met een diepe kennis van zaken LED verlichting voor grootgebruikers voor projecten vanaf 10,000 euro en met een terugverdientijd tot 5 jaar. Lees meer elders op deze site in onze white paper “wanneer heeft led verlichting zin”

 • Hans Sotexis

  LED is speelgoed.

  Er bestaat geen enkele LED die niet al snel verkleurt, ook niet bij de gerenomeerde grote producenten.

  In tegenstelling to fluorescentie (die na ca. 100 branduren een min of meer permanente lichtkleur voor de komende 5 tot 8.000 uur heeft gekregen, verkleurt LED sterk onder invloed van warmte en UV uit andere bronnen.

  Verschillende lichtkleuren in een kantoor, winkel of straat staan, ondanks de hoge aanschafprijs, ongelovelijk armoedig.

  Het zal nog zeker 20 jaar duren eer dat LED zodanig uitontwikkeld is, als LED tenminste niet voortijdig uit de professionele markt gehaald wordt, eer het zich in Lume/Watt verhouding en kleurstabiliteit kan meten met de huidige T5 en HID lampen.

Previous post:

Next post: