Video: de lege kantoorkolos van KPMG

Video: de lege kantoorkolos van KPMG

In de eerste aflevering van het nieuwe programma ‘De Slag om Nederland’ is adviesbureau KPMG de kop van Jut. Begin 2010 trok KPMG in een nieuw, duurzaam pand, terwijl slechts vijfhonderd meter verderop het oude kantoorpand, vijftigduizend m2 groot, leeg staat. In het programma zegt Paul Regouin, de toenmalige wethouder Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amstelveen, dat KMPG de gemeente onder druk heeft gezet om het nieuwe kantoor te kunnen bouwen. Anders zou KPMG verkassen naar Abcoude.

Duurzaam besluit?

De programmamakers blikken terug met Paul Regouin op het besluit een nieuw kantoor toe te laten staan. Woordvoerder Jan-Willem Wits van KPMG reageert waarom KPMG als ‘duurzame’ onderneming een voormalig kantoorpand leeg achterlaat. Ook komen Norbert ter Mors, directeur van RentReview, en Huib Boissevain, directeur/oprichter van Annexum aan het woord en spreken zich uit over deze case en de mechanismen in de vastgoedwereld in het algemeen.

Nieuwbouw vs renovatie

De voornaamste conclusie van het programma: het is voor vooral grote, kapitaalkrachtige bedrijven, en in hun kielzog de betrokken ontwikkelaar, bouwer en vastgoedadviseur, financieel aantrekkelijk om een nieuw gebouw neer te zetten in plaats van een bestaand gebouw te renoveren. De woordvoerder van KPMG bevestigt noch ontkent de gedachte dat de partners van KPMG financieel beter zijn geworden van de nieuwbouw. Volgens het programma zou met de nieuwbouw 25 miljoen euro ‘in de zakken’ van de KPMG-partners zijn beland.

Bekijk de video

Bron: De Slag om Nederland, VPRO
Bron foto: Nufoto.nl