Imtech-topman: “We trekken ons terug uit Nederlandse kantorenmarkt”

Imtech-topman: “We trekken ons terug uit Nederlandse kantorenmarkt”

Topman René van der Bruggen van technisch dienstverlener Imtech is kritisch over de Nederlands kantorensituatie. Tegenover Cobouw zegt hij dat Imtech zich in Nederland terugtrekt uit de kantorenmarkt. Van der Bruggen: “Het overaanbod van kantoren zit in Nederland in de weg. is in ons land zoveel nieuw gebouwd en er staat zoveel leeg, dat gebruikers van kantoren keuze te over hebben. In Duitsland zie je die leegstand niet.” Van der Bruggen heeft zich al eerder kritisch getoond over Nederland.

Duitsland als voorbeeld

Bij onze Oosterburen vertimmert Imtech regelmatig oude kantoren tot ‘nieuwe’ panden met de laatste duurzame technologieën. Vorig jaar sleept de technisch dienstverlener een megacontract in de wacht en daar profiteert het nog steeds van. Van der Bruggen prijst de Duitsers: “Ze investeren al jaren in de verduurzaming van onroerend goed en in energiebesparing in gebouwen. Duitsland is de grootste economie van Europa, maar heeft nauwelijks natuurlijke energiebronnen. Daardoor ligt de nadruk er noodgedwongen veel op energie en besparingen. Er is haast geen groot gebouw te vinden dat niet zijn eigen energie opwekt.”

Structureel probleem

Imtech blijft verre van de Nederlandse kantorenmarkt omdat ze ‘een structureel probleem zien’. Van der Bruggen: “We trekken ons daarom terug uit die markt en concentreren ons in Nederland meer op groene datacenter, zorg en energie. Die verschuiving heeft tijd nodig, daarom boeken we in eigen land nog geen groei.” Vorig jaar sleepte Imtech ook een contract binnen op de Britse onderwijsmarkt.

Goede cijfers

Imtech kon deze week goede jaarcijfers presenteren met een omzet van 5,1 miljard euro, waarvan 1 miljard euro in Nederland. Minder dan dertig procent van de omzet werd behaald in de woning – en kantorenbouw.

Bron: Cobouw