ASN Bank betrekt nieuw getransformeerd pand

ASN Bank betrekt nieuw getransformeerd pand

De ASN Bank verhuist naar een verduurzaamd bestaand pand. Het bestaande gebouw, in bezit van de bank, maakt een energielabelsprong van G naar A, als ook de nieuwe WKO kan worden geïnstalleerd.

Bewuste keuze

Per 1 april trekt de ASN Bank in het pand, ruim 3200 vierkante meter groot, aan de Bezuidenhoutseweg 153 in Den Haag. Volgens Joyce van der Elst, adjunct-directeur bij de ASN Bank, is het een bewuste keuze geweest om een bestaand gebouw te renoveren. Van der Elst: “Er staan in Nederland een enorm aantal grote kantoorgebouwen leeg. Bedrijven en overheidsinstellingen kiezen te gemakkelijk voor nieuwbouw. Met alle negatieve effecten op het milieu en de openbare ruimte van dien”.

Maatregelen

Bij de renovatie zijn onder meer volgende maatregelen toegepast: gevelisolatie en een warmtekoude-opslag (waarvoor nog een vergunning goedgekeurd moet worden). Ook wordt er bouwmateriaal hergebruikt en wordt het kantoor ingericht met gebruikt meubilair. De CO2-uitstoot vanuit transport is geminimaliseerd door enkel contracten aan te gaan met leveranciers / aannemers uit de regio Haaglanden.

Energielabelsprong

Het resultaat is dat het energielabel van een G is opgewaardeerd naar een B. Als de aanvraag voor de WKO wordt goedgekeurd, is een sprong naar energielabel A mogelijk. Het pand is nu aangesloten op de stadsverwarming. De bank heeft besloten dat het de levensduur van deze installatie uitdient, voordat zij overstapt op wko. De volgende bedrijven zijn bij het project betrokken: Tagis Bouw, Ideal Projects, Gispen en Van Gansewinkel.

Bron: persbericht
Foto: www.kantoordenhaag.nl