Nieuw kantoor UPC in Leeuwarden geopend

Nieuw kantoor UPC in Leeuwarden geopend

Het nieuwe UPC kantoor en callcenter is geopend in Leeuwarden. Het gebouw is BREEAM-NL Excellent gecertificeerd en heeft een gemiddelde GPR-score van 8,3. JOIN Ontwikkeling, het ‘duurzame’ ontwikkellabel van OVG Real Estate en Triodos Bank heeft het gebouw ontwikkeld en architect Paul de Ruiter heeft het gebouw ontworpen.

Voor de gebruiker ontworpen

Het callcenter en het ingenieursbureau, die verspreid in de stad lagen, komen in het nieuwe gebouw (7.800 vierkante meter groot) bijeen. De nieuwe locatie is met de auto en trein beter te bereiken en bevordert de synergie tussen afdelingen. Volgens architect Paul de Ruiter is bij het gebouw ontworpen vanuit de gebruiker. Voor UPC was het belangrijk dat er een goed en functioneel gebouw ontstaat. Net zoals bij het TNT-gebouw staat ‘connectiviteit’ centraal, wat zoveel betekent dat medewerkers elkaar in het gebouw gemakkelijker kunnen ontmoeten.

Daglicht en energiezuinig

Een van de opgaven was om zoveel mogelijk daglicht en openheid in het gebouw te creëren, maar om opwarming te voorkomen. Door de verdiepingshoge, verticale glazen puien in de gevel terug te leggen ten opzichte van de dichte elementen (aluminium beplating), ontstaat er een natuurlijke schaduwwerking. De gevel verliest door de hoge isolatiewaarde (Rc=5,0 en HR++ glas) en goede kierdichting zeer weinig energie. De EPC-waarde van het gebouw is 0,548.

Warmte en koude

Door de compactheid van het gebouw en de twee atria binnen is het zonbelast geveloppervlak verkleind. Intelligente verlichting brandt minder bij intrede van meer daglicht en omgekeerd. Het gebouw wordt verwarmd met aardwarmte en gekoeld met water uit de Harlingertrekvaart. Ook zijn er pergola van PV cellen (450 m2) op het dak geïnstalleerd. Deze maatregelen hebben geleid tot een BREEAM-NL Excellent certificatie.

Blijkbaar is de mening van architect De Ruiter veranderd over PV, want medio vorig jaar gaf hij in een interview aan niet in PV te geloven.

Bron: persbericht