Dutch Green Building Council lanceert gratis materialentool voor milieuprestatieberekening

Dutch Green Building Council lanceert gratis materialentool voor milieuprestatieberekening

De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft op de Building Holland beurs een gratis materialentool geïntroduceerd. Met de tool kan een milieuprestatieberekening worden gemaakt.

Bouwbesluit 2012

De milieuprestatieberekening moet vanaf 2013 conform Bouwbesluit 2012 bij elke omgevingsvergunningsaanvraag voor nieuwbouwwoningen en – kantoren groter dan honderd vierkante meter worden toegevoegd. Eerder pleitte de DGBC voor een vervroegde invoering van de milieuprestatieberekening vanaf 1 juli 2012.

Verplichte berekening

Elke milieuprestatieberekening moet voldoen aan de zogenaamde ‘Bepalingsmethode Milieuprestatie gebouwen en GWW-werken’(zie onderstaande bijlage), waarmee de milieuprestatie van een compleet bouwwerk kan worden berekend. Dit kan op basis van de prestatie van de producten en elementen waaruit het gebouw is gemaakt. Zonder deze berekening wordt in principe geen certificaat of opdracht verleend.

Certificering

BREEAM-NL schrijft de berekening ook voor bij het meten van duurzaam vastgoed. DGBC heeft samen met Stichting Bouwkwaliteit, Stichting MRPI en de ministeries van BZK en I&M een informatieblad uitgegeven (zie onderstaande bijlage).

Training

Ook organiseert DGBC op 15 juni a.s. een training van een halve dag, waarin deelnemers worden geïnformeerd over de milieueffecten van materialen en het maken van een milieuberekening met de Materialentool. De DGBC-materialentool is te downloaden via www.dgbc.nl/wat_doet_dgbc/downloads.

Bepalingsmethode Milieuprestatie gebouwen en GWW-werken

SBK-Bepalingsmethode

Informatieblad

Milieu Infoblad