Buitenlandse investeerders struinen vastgoedmarkt af naar koopjes

Buitenlandse investeerders struinen vastgoedmarkt af naar koopjes

Hans de Jonge (Hoogleraar Real Estate Management, TU Delft) gaf het al eerder aan in een interview: “Dit is een mooie tijd voor partijen om de krenten in de pap op te kopen”. Dit beeld wordt bevestigd nu buitenlandse partijen op de Nederlandse vastgoedmarkt actief zijn op zoek naar koopjes, zo meldt het Financieele Dagblad.

Prijzenslag

Marktkenner wijzen erop dat dit gedrag een prijzenslag tot gevolg heeft, vooral voor kantoren buiten de Randstad. Een nog onbekend private-equityhuis kocht deze week voor vijftig miljoen euro Nederlands vastgoed. Volgens ingewijden ligt de aankoopprijs tientallen procenten onder de laatste taxatie. In april werd de portefeuille van Uni-Invest met veertig procent korting verkocht.

Lage prijzen

Investeerders hopen dat kantooreigenaren gedwongen worden te verkopen tegen lage prijzen, omdat ze de herfinanciering van de grond niet rond krijgen. Deze investeerders ondervinden nu ook weinig concurrentie van andere kopers.

Minder huur

Het gevolg is dat huurders minder huur gaan betalen, verwacht zowel vastgoedadviseur Cushman & Wakefield en Jones Lang LaSalle (JLL). Nard Schuddebeurs van JLL wordt geciteerd in FD: “Als eigenaar van een kantoor op een B-locatie zul je mee moeten wanneer de buurman de prijzen drastisch verlaagt. Anders loopt de huurder naar het leegstaande pand aan de overkant.” Huib Boissevain van vastgoedfondsaanbieder Annexum verwacht dat er ‘een grotere kans is dat aanbieders van kantoorruimte gaan verdwijnen, dan dat de huren nog veel verder omlaag gaan.’

Bron: Het Financieele Dagblad
Foto: Hollandse Hoogte