Uneto-VNI: “300.000 woningeigenaren willen zonnepanelen”

Uneto-VNI: “300.000 woningeigenaren willen zonnepanelen”

300.000 woningeigenaren willen op korte termijn zonnepanelen op hun dak laten plaatsen. Dit blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy, in opdracht van brancheorganisatie Uneto-VNI. Aanleiding van het onderzoek zijn de Solar Days.

Verschillen investeringsbereidheid

Uit het onderzoek blijkt dat er verschil bestaat tussen de investeringsbereidheid tussen lagere – en middeninkomens en hogere inkomens. Vijftien procent van de eigenaren met een netto-maandinkomen van meer dan drieduizend euro overweegt een zonnestroomsysteem te plaatsen. Bij eigenaren met een netto maandinkomen lager dan 1.675 euro is dit vijf procent. Ook hoger opgeleiden zijn eerder geneigd zonnepanelen aan te schaffen.

Onbekendheid

Grootste obstakel om voorlopig geen zonnepanelen te kopen zijn de investeringskosten. Verder blijkt er veel onbekendheid bij de consumenten te zijn over de prijs van grijze stroom versus de prijs van zonnestroom. Een derde van de ondervraagden denkt dat zonnestroom goedkoper is, veertien procent denkt dat het nog duurder is. Ook is er onduidelijkheid over de verwachte terugverdientijd en of men vergunning plichtig is.
Doorgaans wordt uitgegaan van een terugverdientijd tussen de tien en twaalf jaar en is in slechts enkele gevallen een vergunning nodig.

BTW-verlaging?

Uneto-VNI-voorzitter Marcel Engels wijst erop dat investeren in zonne-energie steeds interessanter wordt vanwege de stijgende energieprijzen. De brancheorganisatie wees er eerder deze week op dat de verwachte BTW-verlaging op zonnepanelen naar zes procent per direct van kracht moet worden. Meer Met Minder, waar Uneto-VNI een van de initiatiefnemers is, wijst erop dat consumenten nu nog afwachtend zijn omdat de verlaging mogelijk per 1 januari 2013 van kracht wordt. Daarover bestaat echter nog veel politieke onduidelijkheid.

Bron: persbericht Uneto-VNI