3 vragen aan Jan-Maarten Elias (Unica Ecopower): “Gebruiker belangrijker dan techniek of gebouw zelf”

3 vragen aan Jan-Maarten Elias (Unica Ecopower): “Gebruiker belangrijker dan techniek of gebouw zelf”

Jan-Maarten Elias (directeur Unica Ecopower) is voorzitter van de Adviesgroep voor ‘BREEAM-NL Nieuwbouw & Grootschalige Renovatie’ bij de Dutch Green Building Council. Het is geen verrassing dat hij een voorstander is van certificering. Elias: “Certificering is nodig om te controleren of een gebouw gebouwd is zoals het is ontworpen. Via certificering wordt namelijk bewijslast gevraagd om dit te kunnen aantonen. Sterker nog, certificering is een van de belangrijkste schakels om als vastgoedbranche de stap naar duurzaam bouwen te maken”.

1. Hoe ziet u certificering, als een doel of als een middel?
Elias: “Voor sommige partijen is certificering een doel en voor andere partijen is het een middel. Er komen nu steeds meer vastgoedfondsen die alleen maar gebouwen financieren als ze gecertificeerd zijn met minstens drie BREEAM-NL sterren (‘Very Good’). Het onderzoek van Nils Kok ea. (Universiteit van Maastricht) heeft aangetoond dat duurzaam vastgoed meer waarde heeft en meer geld oplevert. Persoonlijk verwacht ik dat certificering op de lange termijn meer een middel wordt voor duurzaam vastgoed dan een doel op zichzelf”.

2. Hoe ziet u BREEAM als certificeringsmethode?
Elias: “BREEAM-NL zie ik als het woordenboek voor duurzaam bouwen. Het is een taal die partijen houvast kan bieden. Ik vind de certificering van BREEAM-NL redelijk in balans. Met alleen het onderdeel energie redt je het niet. Ik verwacht dat de eindgebruiker belangrijker wordt dan de techniek of het gebouw zelf. Ik verwacht ook veel van BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik om duurzame slagen te maken in de bestaande voorraad. De eerste stap is om zoveel mogelijk data te genereren om de huidige prestatie van een gebouwen te bepalen”.

3. Welke ontwikkeling ziet u in de BREEAM-certificering?
Elias: “Interessant is hoe de koppeling tussen BREEAM-NL Nieuwbouw en BREEAM-NL Bestaande Gebouw en Gebruik zich verder gaat ontwikkelen. Een gebouw is pas duurzaam als het ook duurzaam gebruikt wordt, hier komt de gebruiker in beeld. Maar je hebt wel een goed gebouw nodig als startpunt. Binnen BREEAM-NL Nieuwbouw en BREEAM-NL Bestaande Gebouw en Gebruik is de assetwaarde 1-op-1 hetzelfde. Met een goed nieuwbouw gebouw, heb ik al heel wat winstpakkers voor je bestaande gebruik label. Binnen de Dutch Green Building Council zijn we ook met een aantal deskundigen aan het bekijken hoe de certificeringsnormen (o.a. BREEAM, LEED en GPR) in elkaar grijpen en elkaar kunnen gaan versterken. Zo wordt GreenCalc omgezet naar een lichtere BREEAM-NL Nieuwbouw versie”.