CEO Delta Development: “Wij brengen cradle-to-cradle in de praktijk”

CEO Delta Development: “Wij brengen cradle-to-cradle in de praktijk”

Ontwikkelaar Delta Development realiseert samen met Volker Wessels en Reggeborgh het nieuwe kantorenpark Park 20|20. CEO Coert Zachariasse van Delta Development vertelt hoe hij de cradle-to-cradle filosofie in de praktijk heeft gebracht.

Park 20|20

Park 20|20 bestaat uit zowel kantoren (89.000 m2) en overige faciliteiten zoals een hotel (18.000 m2) restaurants, een supermarkt, een cafe en kinderopvang (3.700 m2). Op dit moment zijn er drie bedrijven gevestigd in het park: BSH (een samenvoeging van Bosch/Siemens), Fox Vakanties en FifPro. Binnenkort vestigt zich Bluewater Energy Services als vierde partij, die langs BSH een gebouw gaat betrekken met ca. 7.500 vierkante meter. Zachariasse: “Daarnaast voeren we gesprekken met drie nieuwe partijen van buiten de Haarlemmermeer bij. Als dat allemaal mocht lukken dan gaan die in totaal 45 duizend vierkante meter huren”.

Afval = voedsel

Zachariasse vertelt hoe Delta Development de deal binnensleepte om voor de gemeente Haarlemmermeer Park 20|20 te ontwikkelen volgens het cradle-to-cradle principe (C2C) van de Amerikaans Bill McDonough en de Duitser Michael Braungart. Hun visie op duurzaam ontwerpen en bouwen komt kortweg neer op afval=voedsel: alle gebruikte materialen worden na hun levenscyclus opnieuw gebruikt. “Ik zeg tegen Bill: ‘We hebben een deal en gaan een gebied ontwikkelen volgens de C2C-filosofie. Hoe gaan we het nu echt doen en vormgeven? Er volgde een lang betoog in Al Gore-stijl, maar daarna moest hij ook toegeven: ‘Coert, een kantorenpark volgens C2C, dat heeft nog niemand op die schaal gedaan”. Voor Zachariasse begint een zoektocht naar de juiste leveranciers en partners die bereid zijn mee te denken volgens de C2C-filosofie. Zachariasse: “Dit park moet een ideale werkomgeving worden, waar werk en privé meer geïntegreerd zijn. Ik heb een diepe, ideologische drijfveer om mijn bedrijf langs C2C te structureren. Dat kan ons helpen om een beter product te maken”.

Waarom bent u gegrepen door C2C?
Zachariasse: “Het is de eerste filosofie die zegt: minder afval produceren is nog steeds slecht. Je moet het slimmer ontwerpen, waardoor de cycli van de producten oneindig worden. Dat vertaalt zich in het gebruik van gezonde materialen. Een onderzoek van RIVM toont een sterk verband tegen de steeds dalende EPC-norm en de toename van het aantal gezondheidsklachten in gebouwen. We bouwen zuiniger en passiever, maar het binnenklimaat verslechtert. Sterker, de binnen kwaliteit van een gemiddeld kantoor is zes tot acht keer slechter dan de buitenlucht! Terwijl je als bedrijf wilt dat je hoogwaardig personeel productie is”.

De komende dagen volgt ook deel 2 en deel 3 van het interview.

Bron: Platform Duurzame Huisvesting