4 vragen aan TU Delft: “Energy-Neutral Neighborhood Engine voorspelt meest accuraat energieverbruik”

4 vragen aan TU Delft: “Energy-Neutral Neighborhood Engine voorspelt meest accuraat energieverbruik”

Met de softwaretool Energy Neutral Neighborhood Engine (kortweg ENNE) kan de bouwbranche op de passende manier het energieverbruik van een nieuwe woning, kantoor of een gehele wijk voorspellen. Professor Ozer Ciftcioglu en Dr. Michael S. Bittermann (beiden TU Delft) stonden aan de wieg van de tool.

1. Hoe zijn jullie op het idee voor ENNE gekomen?
Bittermann: “Met ENNE kan een ontwerper nauwkeuriger en doelgerichter de ontwerpkeuzes bepalen en de invloed daarvan op het energieverbruik in de gaten houden. De gebruiker krijgt dit direct ‘real-time’ te zien. Tot nu toe kunnen enkel modellen op de markt existeren, die het achteraf berekenen en niet vooraf.”

2. Wat is belangrijk bij het ontwerp van een energieneutraal gebouw?
Bittermann: “Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een gebouw niet veel energie verbruikt om überhaupt in het bereik van energieneutraliteit te komen. Het is niet de bedoeling om een slecht omhulsel te compenseren bijvoorbeeld met een groot oppervlak van PV-zonnepanelen. Naast isolatie zijn de oriëntatie van een gebouw en het klimaat belangrijk. De beste maat om een gebouw op energieverbruik uit te drukken is in kilowattuur per jaar (kWh/jaar) en ter vergelijking met andere gebouwen in kilowattuur per vierkante meter en jaar (kWh/m2 jaar). Vervolgens kun je met ENNE op zoek gaan naar de beste oplossing voor het ontwerp. Dit betekent dat het programma systematisch die oplossingen vindt, waarbij de energieverbruik zo laag mogelijk is en welke tegelijkertijd zo weinig kosten als mogelijk.”

3. Is de software al toegepast?
Ciftcioglu: “De rekenmethode is volgens ons de passende manier om accuraat binnen de bouwbranche een voorspelling te doen voor energieverbruik. Dit betekent dat harde data en natuurkundige modellen te gebruiken zijn in plaats van te handelen op basis van gemeenschappelijke ervaring, kennis of intuitie. Wiskundige modellen zijn een solide basis voor ontwerp- en besluitvormings processen en ook voor certificatiesystemen.”

4. Zijn jullie op zoek naar klanten hiervoor?
Bittermann: “De software is interesant voor projectontwikkelaars, energieadviseurs, architekten en woningbouwcoorperaties. Voor een ontwikkelaar is het interessant, omdat hij vooraf aan zijn klanten kan vertellen hoe hoog de maandlasten per maand worden. Daarbij houd ENNE o.a. rekening met klimaat – en oriëntatieverschillen. Ook gemeenten kunnen de tool inzetten als ze een wijk energieneutraal willen maken.”

De TU Delft gaat de software ook verder uitbouwen. Voor meer details daarover kan de deze website bezocht worden.

Vraag aan de lezer: wat voor software gebruikt u om het energieverbruik van een project te voorspellen? 

Video

Bekijk hieronder een video hoe de software ENNE werkt.