Top 10 best bekeken duurzame cases op Platform Duurzame Huisvesting

Top 10 best bekeken duurzame cases op Platform Duurzame Huisvesting

Op de website van het Platform Duurzame Huisvesting is er sinds het voorjaar aandacht voor de verschillende ‘cases’ van duurzame renovatie en nieuwbouw. De insteek van elke case is transformatie. Transformatie van bijvoorbeeld de manier van werken, de functie of aanblik van het gebouw of de overstap naar een duurzame energievoorziening of naar een ‘groen’ huurcontract. De redactie heeft een top 10 samengesteld van de meest gelezen artikelen. Het zijn al met al aansprekende voorbeelden, die eens te meer aantonen dat de vastgoedwereld in beweging is.

Top 10

  1. De gemeente Venlo ‘verdedigt’ haar keuze voor een nieuw stadskantoor, een niet zo’n populair besluit in deze leegstandstijden. De ambtenaren hadden een financieel trucje daarvoor bedacht. Michel Weijers, projectmanager van het Ontwikkelbedrijf Gemeente Venlo: “De omslag bij de gemeenteraad kwam doordat men niet meer in kosten ging denken, maar in investeringen”.
  2. Zorginstelling ‘s Heeren Loo heeft met een half miljoen vierkante meter behoorlijk wat vastgoed onder haar hoede. George Müller, interim vastgoedmanager bij ’s Heerenloo, vertelt hoe de zorginstelling hoe vastgoed – en energiebesparingsdoelstellingen samen kunnen gaan en daarmee aansprekende resultaten kunnen worden behaald.
  3. AT Osborne vertrok van een central gelegen kantoor, vlakbij Utrecht Centraal, naar het rijksmonument Villa Rusthoek in de Baarn. Toch wel een opmerkelijke keuze, vanuit OV en MVO oogpunt gezien, want hoe komen de consultants nu in de bossen van het Gooi naar hun kantoor? Niettemin werd er flink geïnvesteerd om het monument van een energielabel G naar C te brengen en hoe het bedrijf slim omgaat met energie. Marc Hopman, consultant bij AT Osborne, legt uit hoe het prestatiecontract op het gebied van onderhoud en energiebesparing werkt en hoe zij daarmee een koppositie innemen.
  4. Unica steekt haar nek uit door een verouderd kantoor ingrijpend te renoveren. Directeur Olaf van den Wittenboer van Unica Amsterdam begon te dromen en het resultaat mag er zijn. Greenstep, de joint venture van Unica en bouwer Dura Vermeer, hielp overigens ook een handje.
  5. De ASN Bank kocht in Den Haag een moeilijk verhuur ‘probleempand’ op. Als de WKO doorgang krijgt van de gemeente Den Haag, wordt een energiesprong gerealiseerd van energielabel G naar A. Hiermee brengt de bank haar idealen netjes in de praktijk.
  6. Directeur Philip Blaauw van gebouwverduurzamer INNAX raakt tijdens het interview maar niet uitgepraat over het concept ‘Total Cost of Ownership’. Dat trok de aandacht, want het artikel werd veelvuldig gelezen. Blaauw: “Ik kan ieder collega bedrijf en iedere gebouweigenaar/ gebruiker aanraden om bij het verduurzamen van gebouwen in ‘Total Cost of Ownership’ te gaan denken”.
  7. Philip Boswinkel van renovatieontwikkelaar Local is de nuchterheid zelve. Ze willen gewoon op een slimme manier een mooi kantoor duurzaam renoveren. Dat kan volgens hem ook prima zonder certificering. Daar is Local, met op de achterhand belegger Syntrus Achmea, heel aardig mee bezig voor waterleidingbedrijf Dunea. Nota bene in Zoetermeer, toch wel het afvalputje van Kantoor BV Nederland.
  8. Energiebedrijf Eneco heeft ambities in de vastgoedwereld en werkt daarvoor samen met vastgoedadviseur Moneco. Het eerste, serieuze wapenfeitje is de verduurzaming van het huidige hoofdkantoor van UNETO-VNI, branchevereniging van installateurs. Een prestatie die navolging verdient van andere energiebedrijven. Eneco (wat staat voor “Energie en Communicatie”) doet het ook goed in de communicatie, een energiebedrijf die vooral energie wil besparen…
  9. Multi Vastgoed zet naar eigen zeggen een gebouw neer voor een eeuw lang. Concreet voorbeeld van deze filosofie is de bouw van het nieuwe winkelcomplex De Nieuwe Haagse Passage, dat naast het Bijenkorf-gebouw wordt gerealiseerd. Een aansprekend voorbeeld hoe een rotte kies er weer tandgaaf uit kan zien. Onze redacteur Wessel Simons heeft er zelfs nog een bescheiden column aan gewijd.
  10. DTZ staat aan het stuur van een mooie transformatie van het kantorencomplex de ‘Daelse Kwint’ in Utrecht, waar de ingenieurs van Movares in gaan huizen. Daarmee krijgt het kantorengebied rondom Utrecht CS weer een iets aansprekender aanblik.

Score-verloop

Transformatie bestaand: 6 cases
Nieuwbouw: 2 cases
Energiemanagement/contractbeheer: 2 cases

Bron: Platform Duurzame Huisvesting