VS: “Woning met groen energielabel levert 9 procent meer op”

VS: “Woning met groen energielabel levert 9 procent meer op”

Een woning met een groen energielabel levert gemiddeld negen procent meer op. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californie.

Onderzoeksopzet

Woningen in Californie die gelabeld zijn met een groen energielabel (Energy Star, LEED of Greenpoint Rated) leveren gemiddeld 434.800 dollar op. Woningen zonder dit label leveren gemiddeld vierhonderd duizend dollar op. In totaal hebben de onderzoekers, Matthew Kahn en de Nederlander Nils Kok, cijfers van 1,6 miljoen woningen, verkocht in de periode 2007 t/m 2012 doorgelicht. Een klein deel hiervan, 4.321 woningen, zijn gecertificeerd met een groen energielabel. Zeventig procent van de ‘groene’ woningen waren nieuwbouw. Volgens de onderzoekers bevestigt dit eerdere onderzoeksresultaten die aantonen dat groene energielabels de woningwaarde en huurprijs verhogen. Klik op het plaatje om te vergroten. 

Andere bevindingen

  • De ‘groene’ prijsbonus is hoger in de hetere gebieden in Californie. Blijkbaar weegt in deze regio’s het belang zwaarder om de woning koel te kunnen houden
  • Er is een positieve correlatie tussen het bezitten van een ‘groene’ woning en een ‘groene’ auto. De ‘groene’ consumptiestijl wordt doorgetrokken in allerlei consumptiegoederen.

Nederland

De Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Maastricht hebben in Nederland aangetoond dat een energielabel gunstig is voor de verkoop van de woning.

Vraag aan de lezer

Veel woningbezitters (ook van energiezuinige woningen) in Nederland hebben hun woning nog niet laten labelen. Waarom laten woningbezitters deze kans liggen?

Bron: Universiteit van Maastricht