informatiebron over energie voor de vastgoedsector.

Foto-column SBR – Groeten uit Duitsland: vakwerk in de vakantie

door Wessel Simons op 16 juli 2012 4 reacties

in Energiemanagement, Kennis

Door Gerben van Dijk – SBR
Ik weet niet wanneer uw laatste vakantie in Duitsland was, maar voor ons gezin was het meer dan 5 jaar geleden. Dit jaar waren we er weer en in het landschap was een opmerkelijke verandering waar te nemen. De dorpen lieten een heel ander beeld zien dan 5 jaar geleden. Oud vakwerk gaat vandaag de dag hand in hand met nieuw vakwerk, zoals deze kiekjes laten zien.

Eeuwenoude vakwerkhuizen, maar ook nieuwe huizen, schuren en loodsen zijn energiecentrales geworden door ze te voorzien van zonnepanelen. Niet een paar paneeltjes, nee, de daken liggen er vol mee. In Duitsland is de zon in een paar jaar tijd een energiebron van betekenis geworden; zichtbaar aanwezig in het landschap.

Hoe zal het Nederlandse landschap er over 5 jaar uitzien?
En heeft u dan ook een andere kijk op uw dak?
Prettige vakantie verder.

 • Koen

  Het idee om zonne-energie te gebruiken is natuurlijk goed. Helaas worden al die dorpen wel “spuuglelijk”. Het probleem is eenvoudig op te lossen door een beetje samenwerking. Een veldje buiten het dorp vol met panelen en een mooi dorp. 2 Vliegen in één klap.

  • http://nl.linkedin.com/in/vandijkgerben Gerben van Dijk

   Dag Koen, niet alle oplossingen zijn inderdaad even mooi. Ik zag zelf systemen om op slecht georienteerde daken toch nog panelen te kunnen plaatsen. Dan blijft er van architectuur weinig over. Maar ik heb ook hele strakke oplossingen gezien die goed passen bij het traditionele vakwerk.

   Dat veldje buiten het dorp kom je in Duitsland ook tegen. Langs de snelweg heb ik complete zonneweilanden gezien.

  • Bart Jansen

   Ach je moet maar zo denken: over 20 jaar zijn die dingen afgeschreven en de echt mooie systemen waarschijnlijk wel betaalbaar. PV-dakpannen bijvoorbeeld. Maar eerlijk is eerlijk; het ene dak is minder lelijk dan het andere.

 • http://nl.linkedin.com/in/vandijkgerben Gerben van Dijk

  Voor iedereen die het maximale uit de zon wil halen, is er nu het Handboek Zonne-Energie: http://bit.ly/NHe6TO #duurzaam

Previous post:

Next post: