Bankwijzer: ASN groenste vastgoedkompas, ING onderaan

Bankwijzer: ASN groenste vastgoedkompas, ING onderaan

De ASN Bank en de NIBC (voorheen bekend als de Nationale Investeringsbank) hebben op papier het duurzaamste vastgoedbeleid. Dit blijkt uit de Eerlijke Bankwijzer, waarbij banken op hun duurzaamheidsbeleid worden beoordeeld. De ING eindigt op het gebied van ‘groene vastgoedfinanciering’ onderaan.

Eerlijke Bankwijzer

Vorige week kwam de jaarlijkse update van de Eerlijke Bankwijzer uit, een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Milieudefensie, Amnesty International, Dierenbescherming en Pax. Het lijvige rapport wordt bij elkaar geschreven door economisch onderzoeksbureau Profundo. In het persbericht wordt geconcludeerd dat banken steeds duurzamer opereren. Tenminste, in het beleid dat aan het papier is toevertrouwd. Welke rol kunnen banken spelen in het verduurzamen van de Nederlandse bebouwde omgeving?

De rol van banken

In het rapport wordt terecht opgemerkt dat banken op vele manier invloed uitoefenen op onze bebouwde omgeving:

  • Banken investeren in bouwbedrijven, aannemers en hun toeleveranciers, projectontwikkelaars en woningcorporaties door middel van leningen en beleggingen;
  • Banken financieren specifieke woningbouw – en vastgoedprojecten of beleggen in vastgoedfondsen;
  • Banken verstrekken op grote schaal hypotheekleningen aan particulieren en kleine ondernemers;
  • Banken beleggen in securitisaties van hypotheekleningen die door andere financiers verstrekt zijn.

18 tips voor ‘groenere’ gebouwen

Op pagina 187 van de Eerlijke Bankwijzer (PDF) geven de initiatiefnemers maar liefst 18 suggesties voor een goed bankbeleid. Alle Nederlandse banken zijn langs deze meetlat gelegd. In onderstaand overzicht staan alle scores.

Schermafbeelding (163)

Schermafbeelding (164)Bron: Eerlijke Bankwijzer (PDF) / persbericht Eerlijke Bankwijzer