“Nederland niet klaar voor grootschalige zonne-energie projecten”

“Nederland niet klaar voor grootschalige zonne-energie projecten”

kollektorenDe Heerhugowaardse Stad van de Zon is een prachtig initiatief: een nieuwbouwwijk met 5 MW aan zonne-energie capaciteit. Een zorgvuldig geplande wijk waar duurzame energie en sociale duurzaamheid pijlers voor de ontwikkeling zijn geweest. En een betrokken wethouder en loco-burgemeester die nu zegt dat Nederland niet klaar is voor grootschalige PV-projecten.

Robbert Jan Piet heeft als betrokken wethouder van Heerhugowaard aan de wieg gestaan van de Stad van de Zon. Daarom kan hij de lering die hij hieruit trekt kort en krachtig weergeven: “Er zijn verschillende redenen waarom grootschalige PV-projecten in Nederland voorlopig niet gaan lukken. Om te beginnen kopen maar weinig mensen een huis vanwege de duurzame energie opwekking. Het interesseert maar een handjevol bewoners. Ten tweede zijn architecten en stedebouwkundigen slecht op de hoogte van zonne-energie en de mogelijkheden daarvoor. Eigenlijk vinden de meeste het lastig, zo niet zelfs een overlast. In de derde plaats is de gemeente veelal niet de eigenaar van de grond waarop het project ontwikkeld wordt. En tot slot zijn de politici een struikelblok. De meesten hebben een korte planningshorizon – zo ongeveer tot de volgende verkiezing – en dat helpt niet met dit soort projecten die een lange ontwikkel- en terugverdientijd kennen.”

Wethouder Piet deed zijn verhaal gisteren op de Joint Solar Panel bijeenkomst in Utrecht. Met de nodige anekdotes verluchtigde hij zijn visie. Een van de aardigste was deze: toen hij foto’s van de wijk aan enkele belangstellenden liet zien zei een van hen “Hoe is het je toch gelukt om al die zonnepanelen op de daken te photoshoppen?”

Ondanks zijn harde boodschap kon hij ook zonnige randjes aan zijn verhaal aanbrengen. Zo was hij zeer lovend over de steun van zowel de provincie als de EU, die beide door hebben gezet ook toen het project spannende tijden kende. En hij gaf aan dat Heerhugowaard nog allerminst klaar is. Voor 2011 wil men CO2 neutraal zijn. Dit wil men bereiken door het installeren van windturbines met een totale capaciteit van 6,9 MW en door de aanleg van 90 hectare bos.

Bron Duurzaamenergiethuis