“Energielabel dreigt te mislukken”

“Energielabel dreigt te mislukken”

In 2009 had 12,3 procent van alle verkochte huizen een energielabel. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Verkopers en verhuurders van woningen zijn sinds 1 januari 2008 verplicht om een energielabel te laten zien.

Het label is bedoeld om de installatie van energiebesparende voorzieningen aan te moedigen. Er staat geen boete op het ontbreken van een label. Daarom besluiten veel huizenbezitters en verkopers er geen aan te schaffen. Ook een meerderheid van de kopers denkt de energiezuinigheid zelf in te kunnen schatten en gaat akkoord.

Volgens het AD denkt minister Van der Laan nu na over maatregelen. Sinds januari van dit jaar bestaat er een digitaal klachtenloket en staan standaard verbruikswaarden per type woning vermeld.

Ook roept Van der Laan notarissen en makelaars op de kopers beter te informeren over de noodzaak van het energielabel. Een actievere rol daarin zou ook tot succes van het label kunnen leiden. De Vereniging Eigen Huis zegt dat het label “Op papier flink verbeterd is” en geeft het nog een kans.

Bron: AD