Energie besparen door inspectie van nieuwbouwinstallaties

Energie besparen door inspectie van nieuwbouwinstallaties

Brancheorganisatie UNETO-VNI wil zo spoedig mogelijk afspraken maken met de overheid, Bouwend Nederland, Vereniging Eigen Huis en Neprom over een verplichte inspectie van technische installaties in de nieuwbouw.

Uit onderzoek dat TU Delft in opdracht van UNETO-VNI heeft uitgevoerd, blijkt dat zo’n opleveringsinspectie een lagere energierekening oplevert, extra veiligheid en meer comfort. Momenteel vindt oplevering van installaties in ons land nog nauwelijks plaats.

Ventilatiecapaciteit
UNETO-VNI pleit ervoor zo spoedig mogelijk een standaard opleveringsinspectie in te stellen voor alle nieuwbouwinstallaties. Hierbij zou onder andere de energiezuinigheid van de installatie moeten worden gecontroleerd, maar bijvoorbeeld ook de ventilatiecapaciteit.

UNETO-VNI voorzitter Marcel Engels: ‘De nieuwbouwhuizen in ons land zijn steeds beter geïsoleerd, waardoor het energiegebruik wordt beperkt. Als het ventilatiesysteem niet goed functioneert, krijg je te maken met een ongezond binnenklimaat en mogelijk zelfs gezondheidsproblemen. Door een goede inspectie bij oplevering kunnen wij dit voorkomen.’

Dwingend
Volgens UNETO-VNI moet een opleveringsinspectie wettelijk worden geregeld. ‘Opdrachtgevers zien over het algemeen het belang van zo’n inspectie niet in, dus gebeurt het niet’, zegt Engels. ‘Wij stellen voor om de oplevering van de installaties contractueel vast te leggen. De overheid kan dit dwingend voorschrijven.’

UNETO-VNI wil zo spoedig mogelijk om de tafel met de overheid, Bouwend Nederland, Vereniging Eigen Huis en Neprom om te regelen dat consumenten die een nieuwbouwwoning kopen, kunnen rekenen op een energiezuinige, veilige en comfortabele installatie. In de ons omringende landen is inspectie van nieuwbouwinstallaties al veel langer verplicht.

Bron: persbericht