Nieuw hoofdkantoor Transavia mikt op BREEAM-NL Nieuwbouw certificaat

Nieuw hoofdkantoor Transavia mikt op BREEAM-NL Nieuwbouw certificaat

Het kantoorgebouw TransPort op Schiphol Oost is ontwikkeld om te voldoen aan de hoogste eisen van duurzaam bouwen. Huurders worden Transavia en Martinair.

Eigenaar Schiphol Real Estate heeft met het op 16 maart opgeleverde TransPort de beschikking over een duurzaam kantoorgebouw van 10.800 m2.[table id=2 /]

Momenteel loopt een certificeringsprocedure om te voldoen aan het nieuwe meetinstrument BREEAM-NL Nieuwbouw voor duurzaam bouwen van de Dutch Green Building Council. De verantwoordelijken bij de DGBC streven naar spoedige afronding en een uitreiking tijdens de vakbeurs Building Holland op 15 april 2010 in Amsterdam RAI.

TransPort mikt daarnaast op het internationaal gerenommeerde LEED (Leadership in Energy and Environmental Design ) Platinum-certificaat.

Beide certificeringen zijn nog niet eerder toegekend in relatie tot een in Nederland gerealiseerd kantoorgebouw.

De bouw is gestart op 17 maart 2009. Het duurzame concept en het architectonisch ontwerp zijn in samenwerking met Architectenbureau Paul de Ruiter uit Amsterdam tot stand gekomen. De bouw is gerealiseerd door Bouwbedrijf De Vries en Verburg uit Stolwijk.

Koude-warmteopslag
Wout de Jong houdt zich als hoofduitvoerder namens Bouwbedrijf De Vries en Verburg bezig met de groene aspecte: “Bij de bouw van dit kantoorgebouw hebben we gebruik gemaakt van energie-efficiënte technieken als ondergrondse koude-warmteopslag en betonkernactivering, waarmee het binnenklimaat optimaal wordt geregeld.”

“Daarnaast zorgen 1.100 m2 aan PV-cellen op het dak voor een constante aanlevering van duurzame energie en 30% dekking van de totale energiebehoefte van het gebouw. Op de bovenzijde van het laagbouwgedeelte biedt een gras-sedum vegetatiedak voor een natuurlijke, extra isolatielaag die opwarming tegen gaat. Verder zorgen voorzieningen als het ‘grijs’watersysteem voor een reductie van het watergebruik van 40%.”

Daglicht
Ook is bij het ontwerp van TransPort rekening gehouden met slim gebruik van zon- en daglicht. De Jong: “Aan de zuidgevel wordt de natuurlijke opwarming verminderd door het gebruik van lamellen. De noordgevel daarentegen is zeer transparant, met als doel om juist zoveel mogelijk daglicht binnen te laten. Door de plafonds van de kantoorruimten te verhogen (naar 3,07 meter, red.) kan het daglicht dieper in het gebouw komen. Dat werkt niet alleen prettiger voor de gebruikers van het gebouw, het bespaart ook elektriciteit.”

Bekijk ook de video van AmsterdamInc: