Dienst berekent optimale locatie zonnepaneel

Dienst berekent optimale locatie zonnepaneel

Zonnepanelen kunnen aanzienlijk meer energie opleveren door rekening te houden met de stand van de zon, de hoogte van huizen, het weer en in welke windrichting de daken van huizen staan. Daarvoor heeft ICT-dienstverlener Logica het programma Geo Solar ontwikkeld. Door het combineren van de verschillende factoren wordt bepaald wat de meest optimale positie en locatie is van het zonnepaneel.

Warmtefoto

Geo Solar maakt gebruik van de gegevens die zijn verzameld in het Actueel Hoogbestand Nederland, een digitale hoogtekaart. Deze gegevens worden gecombineerd met weergegevens en ervaringsgegevens over de stand van de zon gedurende het jaar. Hierdoor ontstaat een warmtefoto van het gebied, waarop de beste locatie de meest dieprode kleur vertoont.

Door de inzet van Geo Solar kunnen bijvoorbeeld energiemaatschappijen, ontwikkelaars en gemeenten relatief makkelijk inzicht krijgen welke locaties het best geschikt zijn om zonnepanelen te plaatsen. Daarbij kijkt Geo Solar niet alleen naar woongebieden maar ook naar onbebouwde terreinen die geschikt zijn voor zonnepanelen.

ICT

Volgens Rob Leijn, Managing Director van Logica, is Geo Solar ‘een goed voorbeeld van hoe ICT op een vrij eenvoudige manier kan helpen zo milieuvriendelijke energie te produceren’.

Het raadplegen van de kaart kost 250 euro per vierkante kilometer voor landelijk gebied en 1000 euro voor stedelijk gebied met een minimum van 5 vierkante kilometer.