Column: Gebruikers blijf waar u bent!

Column: Gebruikers blijf waar u bent!

‘Overheid en ontwikkelaars willen leegstand kantoren aanpakken,’ zo kopte het NRC vorige week. Demissionair minister Huizinga (VROM) is tot een akkoord gekomen met beleggers en ontwikkelaars. Samen zullen zij zich extra inzetten voor de herontwikkeling en verduurzaming van de bestaande voorraad kantoren. Mooi! Ik heb bij deze hét argument om ook twijfelende gebruikers nog over de streep te helpen, gevat in ‘Wijken of Blijven©’. Deze duurzaamheidsanalyse geeft gebruikers inzicht in de werkelijke gevolgen van de keuze om wel of niet te verhuizen. Daarom, beste gebruikers, richt ik mij tot u.

Leegstand
U twijfelt. U wilt verduurzamen, maar ook een comfortabel en mooi kantoor. Blijft u uw huidige locatie huren of wijkt u uit naar nieuwbouw? Nieuwbouw lijkt misschien duurzamer, maar schijn bedriegt. Uw CO2-footprint is lager als u ervoor kiest uw huidige locatie te blijven huren, in plaats van uit te wijken naar nieuwbouw. U stelt de eigenaar dan namelijk in staat het gebouw dat u huurt te verduurzamen tot een – op uw wensen afgestemd – modern, comfortabel en prettig kantoorgebouw met Energielabel A. U laat geen leegstaand kantoorpand achter en u spaart het milieu door substantieel te besparen op materialen en het transport van deze materialen. U neemt tevens uw maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als u kiest om te blijven heeft dat een positief effect op het hele gebied waarin uw gebouw staat, zeker in binnenstedelijk gebied. Investeren in renovatie is investeren in de stad.

Renovatie
Collega-huurders gingen u al voor, want deze duurzaamheidsanalyse is in de praktijk al succesvol gebleken. Zo heeft Rijkswaterstaat op basis van de uitkomst aangegeven dat het hun voorkeur heeft om te blijven in het Maasgebouw in Rotterdam. En met de onlangs gestarte renovatie van De Tempel in Den Haag is de eerste stap gezet naar de oplevering van het eerste Rijksmonument met energielabel A. De duurzame renovatie van het gebouw is mogelijk door toepassing van nieuwe bedrijfseconomische modellen die leiden tot directe winst voor belegger en gebruiker.

Dus, beste gebruikers: u huist in een duurzaam pand als het een energielabel heeft, een Greencalc-score of een BREEAM-certificaat. Maar echt duurzaam bent u pas als u ervoor kiest te blijven in plaats van uit te wijken naar nieuwbouw, zodat uw kantoor op de juiste manier verduurzaamd kan worden.

Arnout van Kessel is mede-oprichter van Local, een onafhankelijk bedrijf voor de (her)ontwikkeling van duurzaam vastgoed. Meer informatie over Wijken of Blijven© ook op www.localcompany.nl.