Duurzaam Inkopen kantoren: 15% CO₂-reductie haalbaar

Duurzaam Inkopen kantoren: 15% CO₂-reductie haalbaar

Sinds 1 januari 2010 koopt de overheid duurzaam in. Dit geldt voor alles, van koffie tot kantoren. Maar wat levert dit nou precies op? Agentschap NL en de Rijksgebouwendienst laten onderzoek uitvoeren naar het CO₂-reductiepotentieel van duurzaam inkopen van kantoren. De eerste resultaten, die gisteren werden gepresenteerd op de vastgoedbeurs PROVADA, laten zien dat een reductie van 15% in 2020 haalbaar is.

CO2-uitstoot
Uit het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door advies- en ingenieursbureau DHV, blijkt dat kantoren die in gebruik zijn van de Rijksoverheid, als gevolg van de criteria voor Duurzaam Inkopen, in 2020 15% minder CO₂-uitstoot mogelijk is dan in 2010. Uit het onderzoek blijkt eveneens dat de Rijksgebouwendienst in 2020 nauwelijks nog in gehuurde kantoorgebouwen met een energielabel F of G gehuisvest is.

DHV maakte tevens doorrekeningen voor de hantering van de criteria voor Duurzaam Inkopen door andere partijen dan de overheid (Rijksoverheid en lagere overheden). Hieruit blijkt onder meer dat in 2020 een reductie van 144.000 ton CO₂ per jaar ten opzichte van 2010 mogelijk is, als nog eens 20% van de eindgebruikers van kantoren in Nederland de criteria voor Duurzaam Inkopen van de overheid hanteert voor de aankoop en aanhuur en renovatie van kantoorgebouwen.

De onderzoekers concluderen al met al dat Duurzaam Inkopen en het Energielabel Gebouw beiden krachtige instrumenten zijn om energie en CO₂ te kunnen besparen in kantoren.

Het onderzoek
Voor het onderzoek heeft DHV een aantal gebouwgegevens, zoals de looptijd van huurovereenkomsten van kantoorgebouwen die in gebruik zijn door de Rijksoverheid, gekoppeld aan de energielabel-database van Agentschap NL.

Het onderzoek is gebaseerd op de Duurzaam Inkopen criteria voor aankoop en huur van kantoorgebouwen (minimaal label C of twee labelstappen) en renovatie van kantoorgebouwen (minimale verbetering milieuprestatie met twee punten, berekend met GPR-gebouw of 60 Punten berekend met GreenCalc+).

Het eindrapport van het onderzoek is over enkele weken beschikbaar.