Onvoldoende duurzame energieprojecten voor groenfondsen

Onvoldoende duurzame energieprojecten voor groenfondsen

Groenfondsen van Nederlandse banken kunnen bijna geen duurzame energieprojecten vinden om in te investeren. Dit terwijl er geld genoeg is. Dat meldt Trouw.

Investeringsklimaat
Volgens de banken zit de Nederlandse energiemarkt op slot en is er geen goed investeringsklimaat. “Het geld is er, de technologie is er, investeerders willen graag, maar het ontbreekt aan een consistent overheidsbeleid voor duurzame energie,” zegt Daniël Povel van Triodos Bank in de krant. Die bank houdt zijn groenfonds – met daarin 570 miljoen euro – al 6 maanden dicht voor nieuwe investeerders omdat ze het geld niet kwijt kunnen aan goede projecten.

Het ministerie van Economische Zaken ontkent in het artikel in Trouw dat het investeringsklimaat onzeker zou zijn. “Projecten kunnen een subsidie tegemoet zien van vijftien jaar.”

Groenfondsen
Om particuliere beleggers te stimuleren in duurzame projecten, zijn de fiscaal aantrekkelijke groenfondsen in 1998 in het leven geroepen. Over de uitgekeerde rente of het dividend wordt geen belasting betaald. De populariteit van groenfondsen is de afgelopen jaren hard gegroeid. Zo groeide het groenfonds van Triodos Bank de laatste zes maanden van 2009 met ruim 25 procent.