DHV Nederlandse winnaar Energy Globe

DHV Nederlandse winnaar Energy Globe

Advies- en ingenieursbureau DHV is de Nederlandse winnaar van de Energy Globe. Deze internationale prijs wordt sinds 2000 jaarlijks uitgereikt aan bijzonder duurzame projecten. DHV won met Nereda, een innovatieve en duurzame technologie voor de zuivering van afvalwater.

Nereda-waterzuivering
Een Nereda-waterzuivering verbruikt minder energie, chemicaliën en ruimte dan een conventionele zuivering en levert gezuiverd water van uitstekende kwaliteit. De technologie is ontwikkeld in nauwe samenwerking met onder andere de TU Delft, STW, Stowa, diverse waterschappen en industriële eindgebruikers. Andreas Giesen, innovatiemanager water bij DHV: “De prijs is een erkenning van onze jarenlange gezamenlijke inzet voor duurzame Nederlandse watertechnologie. Ik verwacht dat deze prijs het breed internationaal toepassen van Nereda in nieuwe en te verbeteren afvalwaterzuiveringsinstallaties nog verder versnelt”.

Energy Globe
De Energy Globe ontving ruim 800 inzendingen uit meer dan 100 landen. DHV is met de Nereda-technologie ‘National Winner Netherlands’. Juryvoorzitter en oud-milieuminister van India mevrouw Maneka Gandhi: “De wereld zal de huidige economische crisis wel te boven komen, maar overleven we de aanslag op het milieu ook? Met deze prijs willen we duurzame oplossingen stimuleren. Het menselijke brein is de enige echt hernieuwbare energiebron. Laten we die goed aanspraken opdat we alle andere bronnen kunnen beschermen.”

Nereda-technologie
Nereda is DHV’s innovatieve biologische afvalwaterzuiveringstechnologie, gebaseerd op de unieke kenmerken van granulaire aërobe biomassa. Het succes van Nereda is dat, in tegenstelling tot conventionele zuiveringsprocessen, de zuiverende bacteriën op een natuurlijke wijze in compacte en snel bezinkende korrels groeien. De voordelen van dit duurzame, biologische zuiveringsproces is dat water relatief snel en vergaand wordt gezuiverd zonder het gebruik van chemicaliën in een compacte, kosten- en energiebesparende installatie.

De Nereda-technologie is toepasbaar voor zowel nieuwe huishoudelijke en industriële afvalwaterzuiveringsinstallaties als bestaande installaties die aan uitbreiding of modernisering toe zijn.

Op EnergieOverheid: “Duurzame afvalwaterzuivering voor Epe (+ video)”