Veel fouten bij verstrekken van energielabels

Veel fouten bij verstrekken van energielabels

Adviesbureaus maken nog ‘veel’ fouten bij het verstrekken van energielabels. Dat meldt Cobouw. Uit onderzoek van de de VROM-inspectie naar dertig verstrekte energielabels bleek dat vijf woningen een verkeerd label hebben gekregen. Eerder dit jaar werd de berekeningssystematiek al aangepast, omdat die onbetrouwbaar zou zijn.

Volgens de krant werden de meeste fouten gemaakt bij het opnemen van de gegevens. Zo werden ramen over het hoofd gezien, of bleken isolatiedikten van dak of gevel niet te kloppen.

Eigen Huis
De vereniging Eigen Huis is kritisch over de onduidelijkheid rondom de energielabels. “Zolang er te veel fouten met labels worden gemaakt, kun je huiseigenaren geen sanctie op leggen als zij bij verkoop van hun woning geen energielabel kunnen tonen.”

Wanneer een huis bij de overdacht niet gepaard gaat met een energielabel, wil Europa dat landen boetes uitdelen. Verschillende bronnen beweren dat boetes op zijn vroegst in 2012 worden ingevoerd.