Leerschool ‘excellente gebieden’ van start

Leerschool ‘excellente gebieden’ van start

Excellente gebieden worden leertraject voor duurzame bouwMet een bijeenkomst op het ministerie van VROM in Den Haag is gisteren het kennis- en leertraject ‘excellente gebieden‘ officieel van start gegaan. De excellente gebieden zijn 13 nieuwbouwprojecten, waar energiezuinige bouwmethoden en -technieken worden toegepast. In de excellente gebieden wordt ervaring opgedaan met duurzame nieuwbouw, vooruitlopend op het aanscherpen van de EPC. Dit is de energieprestatie coëfficiënt, ofwel de mate van energiezuinigheid van een gebouw.

Leerschool
Een CO2-neutrale straat in Grijpskerke, het meest groene bedrijventerrein van Nederland in Koggenland en een klimaatneutrale wijk met monumentale panden in Amsterdam. Het is een selectie uit de 13 projecten die zijn geselecteerd om als leerschool te dienen voor energiezuinig bouwen. Uiteindelijk moeten alle bouw- en ontwikkelpartijen in Nederland van de opgedane kennis en ervaring kunnen profiteren.
De projecten krijgen een subsidie van maximaal € 300.000 toegekend voor de extra proces- en begeleidingskosten die gemoeid zijn met de uitvoering. Met een symbolische cheque werd het bedrag gisteren overhandigd.

Organisatie van de bouw
De bijeenkomst is de start van een intensief kennis- en leertraject, waarbij ervaringen worden gedeeld en kennis wordt vergaard. Voorzitter was oud-hoogleraar Milieutechnisch Ontwerpen Kees Duijvestein, expert op het gebied van duurzaam bouwen – tevens betrokken bij de selectie van de 13 gebieden. Hij voorzag de deelnemers nog van tips: “Stel multidisciplinaire bouwteams samen en probeer zoveel mogelijk partijen, zo vroeg mogelijk erbij te betrekken.”

Bron: SenterNovem