Fondsen schorten groen beleggen op

Fondsen schorten groen beleggen op

Groenfondsen gestaaktHet concept-regeerakkoord is voor de banken Triodos en ASN reden om voorlopig te stoppen met de uitgifte en inkoop van participaties voor een aantal van hun ‘groene’ beleggingsfondsen. Volgens het NRC Handelsblad doen de banken dit omdat het voor beleggers niet meer duidelijk is op welke fiscale voordelen zij nu kunnen rekenen.

Ideële fondsen
Sinds 2001 zijn door de overheid erkende ideële fondsen vrijgesteld van de normale vermogenrendementsheffing van 1,2 procent op spaargelden en beleggingen. Ook ontvangen zij een heffingskorting van 1,3 procent. In het regeerakkoord van CDA en VVD is het voornemen opgenomen om de fiscaal gunstige regelingen voor beleggingen in ontwikkelingshulp, duurzame energie en cultuur af te schaffen.

NVB
De krant meldt dat De Nederlandse Vereniging van Banken heeft zich heeft verzet tegen de nieuwe kabinetsplannen. Volgens de NVB investeren een kwart miljoen particuliere spaarders en beleggers in deze fondsen en is ruim 8 miljard euro geïnvesteerd in 10.000 projecten. De besparing voor het kabinet zou niet meer dan 100 miljoen euro bedragen, zegt de belangenvereniging.

De fondsen die tijdelijk gesloten worden zijn het Cultuurfonds, Fair Share Fund en Groenfonds van Triodos en het Novib Fonds en Groenprojectenfonds van ASN.