Weer prijs voor gemeentehuis Bronckhorst

Weer prijs voor gemeentehuis Bronckhorst

Uit duizenden inzendingen uit 46 landen, heeft de gemeente Bronckhorst heeft de Green Good Design Award 2010 gewonnen. Eerder was het gemeentehuis van de Gelderse gemeente al verkozen tot het duurzaamste gebouw van Nederland. Binnenlands Bestuur meldt dat het gebouw maar 36 procent van de energie gebruikt die een standaard gebouw van deze grootte gebruikt.

Verspillen

“Voor ons heeft duurzaamheid twee elementen. Ten eerste is het zo mooi dat het niet wordt afgebroken. Ten tweede willen we geen energie verspillen. Dat heeft niet eens zozeer met de energetische opwekking zelf te maken, maar met bijvoorbeeld isolatie, ontwerp, duurzaam en snel bouwen. In Oostenrijk en Duitsland wordt deze manier al veel vaker toegepast, maar dan zie je vaak nog dat de gebouwen heel lelijk zijn. Wij gaan voor duurzaamheid met gezond boerenverstand”, aldus Barbara de Leeuw, projectleider van de bouw van het gemeentehuis op de site van Binnenlands Bestuur.

Proces
Er is eerst gekeken naar de standaard duurzaamheidnormen en vervolgens waar nog meer geoptimaliseerd kon worden. Dat betekent luiken die de zon tegenhouden en dichtgaan wanneer het gebouw niet in gebruik is. Drielaags dubbel glas in plaats van tweelaags, maar ook de tijdsspanne is belangrijk in het duurzaamheidproces. Het hele proces, van aankoop van grond tot de oplevering kostte slechts drie jaar. Daarnaast was niet alleen het ontwerp van architectenbureau Atelier PRO duurzaam, maar heeft ook de aannemer meegedacht over een zo duurzaam mogelijk bouwproces.