Ophef over uitstel energienorm

Ophef over uitstel energienorm

Voorlopig komt er geen nieuwe norm voor het berekenen van de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) voor het bouwen van nieuwe woningen. Dat heeft minister Van Middelkoop voor Wonen, Wijken en Integratie besloten, nadat bleek dat de kwaliteit van de nieuwe norm niet 100% goed is. Het grootste probleem is dat rekenkundige controles verschillende uitkomsten laat zien.[table id=3 /]

Deadline
Volgens de minister heeft het normalisatie-instituut NEN nog “geruime tijd nodig” om tot een goede norm te komen. Volgens Cobouw is het onduidelijk waar bouwers en ontwerpers precies op kunnen rekenen. “Een deadline is er niet”, aldus een woordvoerder van de minister in de krant.

Bouwend Nederland
Volgens Cobouw is Bouwend Nederland blij met de boodschap van de minister. “Het is goed dat er een nieuwe norm komt, maar aannemers moeten er wel mee uit de voeten kunnen”, reageert Peter Fraanje namens de branchevereniging in de krant. volgens hem is dat nu nog zeker niet het geval.

Uneto-NVI
De installatiebranche is verontwaardigd over het uitstel van de nieuwe prestatienorm. Maar als het dan toch gebeurt, wil brancheorganisatie Uneto-VNI ook meteen dat er naar andere zaken wordt gekeken. “Door in de nieuwe methode rekening te houden met alle aspecten, zoals de schil van een woning, de installaties en de bediening van de installaties waarmee het bewonersgedrag kan worden beïnvloed, ontstaat een cijfer dat meer waarde heeft dan dat van de huidige berekeningsmethodiek.”

EPN
Op dit moment wordt er gerekend met de EnergiePrestatie Nieuwbouw (EPN). Zolang er geen nieuwe norm is, wordt er gerekend met deze norm. Op basis van deze norm zijn ook al kosten- en effectstudies gedaan voor de aanscherping van de EPC van 0,8 naar 0,6 per 1 januari 2011.