Vlaamse minister wil dakisolatie verplicht stellen

Vlaamse minister wil dakisolatie verplicht stellen

De Vlaamse minister van Wonen en Energie Frey Van Den Bossche wil geleidelijk aan dakisolatie voor alle huurwoningen verplicht stellen. Dat meldt de Vlaamse krant De Morgen. “Wie in 2020 geen dakisolatie heeft, zal zijn huis niet meer kunnen verhuren. Dat is een krachtig signaal aan de eigenaars om nu aan de slag te gaan en de bestaande premies maximaal in te zetten om hun eigendom te isoleren en zuiniger te maken.”

Gratis
Volgens de krant loopt al een proefproject waarbij 500 tot 700 private huurwoningen gratis geïsoleerd. “De lessen die we daaruit trekken, moeten ons toelaten overal in Vlaanderen te gaan isoleren bij mensen die de investering zelf niet aankunnen”, zegt Van den Bossche in De Morgen. “Zeker bij de lagere inkomens zullen we misschien zelf moeten gaan isoleren.”

Woonscans
Naast de verplichte isolatie heeft de minister nog meer plannen om de woningen in Vlaanderen energiezuiniger te maken. Zo onderzoekt ze hoe de bestaande energiescans uitgebouwd kunnen worden tot volwaardige woonscans, waarbij niet alleen de energiezuinigheid, maar de volledige woonkwaliteit van een woning gecheckt wordt.