“Meer hypotheek voor energiezuinig huis”

“Meer hypotheek voor energiezuinig huis”

De energieprestatie van duurzame woningen zou reden moeten zijn om een hogere hypotheek toe te staan. Dat zeggen Bas van de Griendt milieumanager, verantwoordelijk voor de duurzaamheidsagenda van Bouwfonds Ontwikkeling en en Jan Fokkema directeur van de NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars.

Van de Griendt en Fokkema doen hun uitspraken in een ingezonden artikel op DuurzaamGebouwd.nl.

Ze schrijven: “De verhouding tussen inkomsten en (woon)lasten bepaalt hoeveel hypotheek kopers van woningen kunnen krijgen. De normen worden echter berekend zónder onderscheid te maken naar woningtype of energieprestatie van een woning.”

“Kopers met ongeveer hetzelfde inkomen komen zo in principe steeds voor dezelfde leencapaciteit in aanmerking bij de bank. En dat terwijl de energierekening tussen huishoudens en meer of minder energiezuinige woningen sterk kan verschillen.”

“Om die reden pleiten wij voor verruiming van de leencapaciteit, afhankelijk van de energieprestaties van een woning.”

“Gebaseerd op het ‘spelregelboekje’ van het NIBUD hebben wij berekend dat kopers van energiezuinige (nieuwbouw)woningen gezien hun besparingen op energielasten zeker 15.000 tot 25.000 euro extra kunnen lenen.”

Lees het hele verhaal op duurzaamgebouwd.nl.