Energiezuinige bouwketen ontwikkeld

Energiezuinige bouwketen ontwikkeld

Energiezuinige bouwketen ontwikkeldIn opdracht van Stam en De Koning Bouw heeft Van Heeswijk Elektrotechniek een bouwketenpark ontwikkeld ten behoeve van een bouwproject op het oude Philips-terrein Strijp S in Eindhoven. Door het inzetten van onder meer zonnecollectoren, warmtepompen, stroombegrenzers en complexe domotica-oplossingen kan met het nieuwe ketenpark een aanzienlijke energiebesparing van circa 43 procent worden gerealiseerd. Het levert de eerste duurzame bouwketen op.

De units, waaronder kantines, keuken, de directiekeet, maar ook materiaalcontainers, kleedkamers en sanitaire ruimtes zijn voorzien van bestaande en nieuwe technieken waarmee enerzijds het energieverbruik zoveel mogelijk wordt beperkt, anderzijds energie wordt gewonnen. Zo worden warmtepompen ingezet om de ruimtes te verwarmen of te koelen en wordt energie gewonnen met behulp van zonnecollectoren die op het dak van de keten zijn geplaatst. In niet frequent gebruikte ruimtes wordt bovendien gebruik gemaakt van bewegingsensoren, zodat verlichting niet onnodig aan blijft.

Begrensd
De stopcontacten in alle keten zijn begrensd op 4 tot 6 ampère. Door een maximaal vermogen in te stellen wordt onnodig energieverbruik tegengegaan. Via een systeem kunnen alle energieverbruikpunten individueel gemeten worden. “Met een touchscreen hebben we overal inzicht in het energieverbruik en kunnen zelfs de aansturing van de keten overnemen, ongeacht waar ze staan,” aldus Maarten Verbruggen, directeur van Van Heeswijk. Of Van Heeswijk op termijn nog meer duurzame keten bouwt is mede afhankelijk van het succes van het duurzame ketenpark. Als het bouwproject in Eindhoven gereed is zullen de duurzame keten in ieder geval weer ingezet worden op een andere bouwplaats.

Bron: Energiegids.nl