“Geen radicale wijzigingen door nieuwe epc-norm”

“Geen radicale wijzigingen door nieuwe epc-norm”

Nieuwbouwwoningen moeten sinds 1 januari voldoen aan de nieuwe epc-norm van 0,6. De bouwsector moet hierdoor de juiste combinatie vinden van zongerelateerde, bouwkundige en installatietechnische maatregelen.

Innovatie?
De vorige verlaging van de energieprestatiecoëfficiënt had innovaties tot gevolg. De nieuwe norm heeft in eerste instantie geleid tot kritiek binnen de bouwsector en een reactie om nog te kunnen bouwen met oude normen. Zo merkten gemeenten eind 2010 dat het aantal bouwaanvragen flink toenam. Ontwikkelaars dienden nog snel hun aanvraag in, voordat ze met de strengere eis werden geconfronteerd.

Eigen keuze
Volgens senior adviseur energie en duurzaamheid Harm Valk van adviesbureau Nieman hoeven aannemers de bouwwijze niet radicaal aan te passen aan de strengere eis. Dit meldt Cobouw op haar website. Volgens Valk verschilt de mate van ingrepen die je nodig hebt enorm per bouwwerk.  Bij een tussenwoning in een Vinex-wijk of een eenvoudige tweekapper is de epc met simpele maatregelen omlaag te krijgen. Met een vrijstaande woning met vijf erkers en zes dakkapellen wordt het een ander verhaal. Valk: “Ontwikkelaars hebben nog wel de keuze. Als ze geen dikke thermische schil willen, kan de nieuwe norm gehaald worden met een betere detaillering als een zonneboiler en warmteterugwinningssyteem.”

Omgevingsfactoren
De toekomstige eis van 0,4 die in 2015 ingaat, heeft radicalere gevolgen. Valk gaat niet speculeren hoe de nieuwbouwwoning er dan uit moet zien. Valk: “Tegen die tijd wordt met een andere norm gewerkt. De pure focus op de bebouwde kavel wordt verlaten en dan kunnen ook energiebesparende maatregelen uit de omgeving worden meegerekend”.

[table id=3 /]