NL Energie & Klimaat publiceert ‘Voorbeeldwoningen bestaande bouw 2011’

NL Energie & Klimaat publiceert ‘Voorbeeldwoningen bestaande bouw 2011’

NL Energie & Klimaat, onderdeel van Agentschap.nl, publiceert ‘Voorbeeldwoningen bestaande bouw 2011’, zowel via een brochure als online via www.voorbeeldwoningen.nl. In de brochure staan dertig voorbeeldwoningen, waarop organisaties als gemeenten, woningcorporaties en energiebedrijven adviezen over energiebesparing kunnen baseren.

Inhoud

Per case staat er informatie over het oorspronkelijke en het huidige energetische niveau, de gemiddelde oppervlaktes van bouwdelen, de meest voorkomende isolatiewaarden en installaties, en de energieprestaties en energiekosten van het meest voorkomende subtype. Er is een onderverdeling gemaakt tussen vijf bouwperioden en zeven verschillende woningtypen: vrijstaande-, twee onder één kap-, rij-, maisonnette-, galerij-, portiek en (overige) flatwoning. Van de meeste woningen in Nederland is er een voorbeeldwoning beschikbaar.

Energieberekeningen

De meerwaarde van de brochure zijn de energieberekeningen. Er wordt geanalyseerd op welke wijze energie bespaard kan worden en wat het effect is op het energielabel. Voor elke woning zijn er vier verschillende energetische niveaus: de oorspronkelijke en de huidige kwaliteit plus de twee verbeterniveaus het besparingspakket en besparingspakket extra.