Duurzaam vastgoed levert geld op

Duurzaam vastgoed levert geld op

Duurzaam vastgoed kan op termijn geld opleveren. De vraag naar duurzame vastgoedprojecten stijgt, onder meer door het verplichte verantwoorde beleggingsbeleid van institutionele beleggers. Dit meldt Robeco Visie.

Aantrekkelijk

De rendementskansen zijn goed omdat bedrijven meer bereid zijn te betalen voor duurzame huisvesting. Grote huurders van vastgoedruimte zijn steeds vaker verplicht om aan de strenge milieuwet- en regelgeving van de Europese Unie te voldoen. Bedrijven zelf hebben ook steeds meer eigen regels over de duurzaamheid van de huisvesting. Ook komen duurzaamheidseisen – zoals energiezuinigheid en een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer – overeen met de wensen van huurders.

Toekomst

Volgens Jean Klijnen, directievoorzitter van Bouwfonds REIM, zorgen in de toekomst enkel duurzame panden nog voor rendement. Klijnen zegt daarover: “Beleggers moeten investeren in het duurzaam maken van hun portefeuilles, om negatieve rendementen tegen te gaan.” Bij de analyse van het vastgoed kan de wereldwijde duurzaamheidsbenchmark ‘Environmental Real Estate Index’ helpen, ontwikkeld door APG (de asset manager van pensioenfonds ABP) en de Universiteit van Maastricht. Groene rendementen van beursgenoteerd versus niet-beursgenoteerd vastgoed kunnen wereldwijd met elkaar worden vergeleken.

Positieve relatie

De index moet een benchmark worden voor vastgoedbedrijven. Uit onderzoek blijkt dat beleggers geen actief duurzaamheidsbeleid voeren binnen de portefeuilles. Niettemin is er een positieve relatie gevonden tussen rendement en de mate van duurzaamheid binnen de vastgoedportefeuille. De vraag is echter: renderen ondernemingen beter omdat ze duurzaam zijn of kunnen ze door hun hogere rendement meer investeren in duurzaamheid?

Implementatie

Volgens de onderzoekers dragen de meeste beleggers een duurzaam imago uit, maar wil nog niet zeggen dat dit in het beleid is geïmplementeerd. Toen de onderzoekers informeerden naar energie- en waterconsumptie, CO2-uitstoot en de afvalverwerking van de vastgoedportefeuille, kon slechts twintig procent van de 198 gevraagde bedrijven hier antwoord op geven.