Vastgoedmanager Corio: “Introductie concept ‘Green Lease’ bij huurder”

Vastgoedmanager Corio: “Introductie concept ‘Green Lease’ bij huurder”

De beursgenoteerde vastgoedmanager Corio wil bij haar huurders een nieuw huurcontract introduceren, de ‘Green Lease’. Dit nieuwe concept betekent dat de huurder energiedata van het gehuurde met Corio uitwisselt en dat er met huurders vooraf afspraken worden gemaakt over maatregelen rond duurzaamheid, waaronder energiemaatregelen en de bedrijfsvoering. Dit zegt Lara Muller, Hoofd Corporate Social Responsibility (CSR) bij Corio Groep, in een exclusief interview met EnergieVastgoed.

Het beursgenoteerde Corio heeft 7 miljard euro aan vastgoed in zes landen (Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, Turkije) en behaalde in 2010 376 miljoen euro winst. Sinds drie jaar heeft Corio besloten om MVO en duurzaamheid te integreren binnen het bedrijf. De ‘Green Lease’ is een van de instrumenten die het bedrijf gaat inzetten om haar CSR-targets te behalen.

Wat houdt de ‘Green Lease’ in?
Muller: “Naast alle clausules en financiële afspraken willen we ook afspraken maken over de uitwisseling van onder andere energiedata, over maatregelen die de huurder kan nemen om energie te besparen. Dan moet je denken aan afspraken over bijvoorbeeld verlichting, maar ook de inrichting van een pand.”

Het is een behoorlijke uitdaging om de huurder geheel mee te krijgen met jullie MVO-gedachtengoed?
Muller: “Daar ligt wel een spanningsveld. We zetten ons in om de dialoog met de huurders te versterken, de juiste toon aan te slaan en echt de samenwerking opzoeken. Kijk, voor een kantoor is in 2020 energieneutraal wellicht haalbaar. Voor een winkelcentrum, waarbij de huurder voor 90 procent verantwoordelijk is voor het energieverbruik, ligt dat lastiger. Als we dat niet bij de kop pakken en met de huurder door de bocht gaan, op zo’n manier dat de huurder ook nog bij ons wil huren, dan wordt dat voor de retail-vastgoedsector een hele zware dobber om dat te realiseren. Zonder het concept van de green lease en de medewerking van de huurder gaat ons dat niet lukken.”

Wat zijn jullie ‘targets’ op CSR-gebied?
Muller: “We hebben maar liefst 65 targets op het gebied van CSR gesteld, die voor elk land gelden. De voornaamste targets zijn:
• 15% energiereductie in 2015. Deze reductie target geldt ook voor CO2 en water
• In 2020 alle nieuwbouw energieneutraal, conform Europese richtlijnen
• Op alle winkelcentra afval scheiden naar herkomst
• Investeren in ondernemerschap, opleiding en werkgelegenheid in de lokale gebieden rondom de winkelcentra
• Meetinstrument ontwikkelen om de ‘social return on investments’ te meten en daarmee het maatschappelijk rendement meetbaar, kwantificeer en bestuurbaar te maken

Corio wil ook ontmoetingsplekken gaan creëren. Wat houdt dat precies in?
Muller: “We streven ernaar dat een bezoeker echt met een gevoel van welbevinden het winkelcentrum kan verlaten en weer terugkeert. We denken verder dat wij veel meer toegevoegde waarde kunnen bieden aan onze bezoekers dan enkel winkelen. Je kunt denken aan een de integratie van andere functies binnen het centrum, zoals onderwijs, zorg en educatie Daarmee willen we als Corio toegevoegde waarde creëren bij een dergelijke plek, een plek creëren waar mensen graag naartoe komen, in kunnen ontspannen en naar terug willen komen”.

Corio is beursgenoteerd. Gaan jullie geld verdienen met MVO voor jullie aandeelhouders?
“Ja, we willen met CSR waarde creëren, waarde voor de samenleving en economische waarde tegelijkertijd. Aandeelhouderswaarde volgt hieruit. CSR zorgt ervoor dat wij voor onze aandeelhouders een belegging zijn met een lange termijn perspectief en continuïteit. Dit is iets dat voor een groot aandeelhouder als APG hoog op de agenda staat. Inmiddels zien wij dat wij door CSR te integreren in alles wat wij doen niet alleen de risico’s goed onder controle hebben, maar toegevoegde waarde kunnen leveren aan onze stakeholders. En we hebben daarbij de droom om samen met alle betrokken onze doelstellingen te behalen te behalen, waar het energieneutrale winkelcentrum onderdeel van uitmaakt.”

CSR-rapport
Bekijk hier het CSR-rapport van Corio.