Ymere: 35 duizend kWh minder stroomverbruik door PV, LED & HR-ketels

Ymere: 35 duizend kWh minder stroomverbruik door PV, LED & HR-ketels

Ledverlichting, 56 zonnepanelen en nieuwe HR-ketels leiden tot 35.000 kWh minder stroom en 17.000 kg minder CO2-uitstoot. De energetische maatregelen zijn doorgevoerd in 207 appartementen in het Amsterdamse Bos en Lommer. Dit meldt corporatie Ymere in een persbericht.

10.500 kWh

Eigenaar Ymere heeft 56 zonnepanelen op het dak geplaatst die jaarlijks voor ongeveer 10.500 kWh aan energie produceren, bedoeld voor de gemeenschappelijke LED-verlichting. Teveel opgewekte energie wordt terug geleverd aan het energiebedrijf. De opgewekte energie is goed voor het totale elektraverbruik van drie gezinnen per jaar. De gezamenlijke maatregelen leiden tot een lagere energierekening voor de bewoners.

Zuiniger stoken

Voorheen werden energiekosten op woningniveau berekend naar woningoppervlakte en niet naar verbruik. Met de nieuwe collectieve CV-ketels met meters op iedere verwarming, wordt het verbruik per woning doorberekend. De huurder heeft nu inzicht in eigen verbruik en wordt hiermee gestimuleerd zuiniger te stoken.

Energielabel

Woningcorporaties worden tot 2014 gedwongen om voor een groot aantal complexen energetische maatregelen door te voeren, nu het energielabel in het woningwaarderingsstelsel is opgenomen. De maatregelen leiden tot minder woon – en energielasten voor de huurder. Tegelijkertijd voorkomt de corporatie huurderving omdat een groot aantal in huur zouden dalen als ze niet energetisch worden aangepakt.