Triodos: “Met de Triodos Toets waren we de markt ver vooruit”

Triodos: “Met de Triodos Toets waren we de markt ver vooruit”

Triodos Bank hanteert sinds 2004 haar eigen certificering. Guus Berkhout, fondsmanager van het Triodos Vastgoedfonds zegt: “We hebben een bredere benadering dan BreeamNL. Als belegger hebben wij ‘profit’ opgenomen in onze toets”.

Het nieuwe hoofdkantoor van Gasterra hebben jullie van een G naar een A weten te brengen. Hoe is Gasterra bij jullie gekomen?
Berkhout: “In zomer 2010 hebben we een object verworven in Amersfoort, dat we inclusief energie hebben verhuurd. Daarmee hebben we de zogenaamde ‘circle of blame’ doorbroken. Om te voorkomen dat de investeerder niet profiteert van de energiebesparing (‘circle of blame’), verhuur je inclusief energie. Gasterra wilde dit ook en heeft op basis van dit project contact met ons opgenomen. Door een ‘Green Lease’ met Gasterra vloeien de opbrengsten terug naar ons, waarmee we de verduurzaming van het pand kunnen financieren”.

Zijn er andere geïnteresseerde huurders in dit concept?
Berkhout: “We gaan het concept verder ontwikkelen dat verder gaat dan enkel het energielabel. We zijn een leegstaand gebouw energieneutraal aan te maken. Een ander pand, gaan we ‘energie+’, maken, een pand dat meer energie levert dan verbruikt.  Dat is met de huurder afgesproken. We zijn nu met de architectenselectie bezig. Als er meer bekend is, dan treden we daar verder over naar buiten”.

Triodos heeft een eigen meetmethode, de ’Triodos Toets voor Duurzaam Vastgoed. Wat is de reden dat Triodos een eigen methode heeft ontwikkeld?
Berkhout: “Het klinkt misschien wat neerbuigend, maar toen we in 2004 begonnen met Triodos Vastgoedfonds waren er helemaal nog geen certificeringssystemen. We waren de markt dus vóór met de Triodos Toets voor Duurzaam Vastgoed. Mijn indruk is dat andere partijen ons volgen. Maar uiteindelijk is je intentie belangrijker dan een label. De intentie moet zijn: ik heb label X, hoe kan ik er een Y+ van maken. Als ik een gebouw aankoop, dan moet dit ook Y+ zijn, een volgende aankoop moet Y++ zijn. Je moet niet tevreden zijn met dat ene label maar continue blijven door ontwikkelen. Dat geldt ook voor de Triodos Toets, die ontwikkelen we ook verder door”.

Hoe kijken jullie tegen BreeamNL aan?
Appers: “We zijn geen lid van de DGBC, want we hebben een bredere benadering, dan BreeamNL omdat wij ook de financiële aspecten meewegen. Maar het is goed dat er een onafhankelijke, externe methode is. Klanten met een Breeam ‘Excellent’ stellen we ook geen vragen meer vanuit duurzaamheid. Het is alleen maar goed als er meerdere modellen op de markt zijn”.

Wat zijn jullie doelstellingen voor de komende jaren?
Berkhout: “Allereerst willen we groeien naar 200 miljoen euro aan uitgezette middelen (beleggingen en financiering). We gaan verder dan een momentopname. Zoals financiers zeggen: kijk niet alleen naar de balans, maar ook naar de winst – en verliesrekening en vooral naar de cashflow.  Dat staat voor de dynamische ontwikkeling. Kijk met dezelfde blik naar de duurzame ontwikkeling  van je gebouwen. Alleen dan, kun je kritisch en intens met je portefeuille bezig zijn en dat leidt tot een optimale beleggingsportefeuille.”

Lees ook deel 1 van het interview met Triodos Bank.