Amsterdam start proef met zonnepanelen

Amsterdam start proef met zonnepanelen

Amsterdam begint deze maand met een pilot waarbij stroom ‘virtueel’ wordt gedeeld door meerdere appartementen onder een dak. Hiermee worden de grenzen van de energiewetgeving opgezocht.

Belemmeringen

De gemeente wil dure en lastige belemmeringen, zoals het doortrekken van kabels in een complex, wegnemen. Door slechts één kabel te trekken en de opgewekte energie virtueel te verrekenen met het verbruik van de deelnemende huishoudens wil de gemeente dat probleem wegnemen. De verdeling van de energiekosten moet mogelijk worden via een computerprogramma.

Virtueel salderen

Dit wordt ‘virtueel salderen’ genoemd. Door het salderen betaalt de gebruiker in feite geen energiebelasting en BTW over zijn zelf opgewekte zonnestroom. Het Rijk staat het virtueel verrekenen van particulier opgewekte energie niet expliciet toe. Wethouder Van Poelgeest verwacht niet dat het Rijk de pilot gaat tegenhouden, omdat ‘het Rijk ook duurzame energie wil opwekken’. De pilot loopt tot het begin van de zomer van 2012. Ten minste drie panden met een gedeeld dak doen mee. In Amsterdam bestaat 88 procent uit gestapelde bouw.