Nils Kok (UM): “Durf energienegatieve gebouwen te ontwikkelen”

Nils Kok (UM): “Durf energienegatieve gebouwen te ontwikkelen”

Nils Kok is als assistant professor in Finance verbonden aan de Universiteit Maastricht en is daarnaast bezoekend professor bij de Berkeley University. Ook heeft hij de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) opgericht, waarbij hij namens nationale en internationale vermogensbeheerders vastgoedmanagers doorlicht op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. Kok: “De huurders zijn aan zet, zij bepalen eens te meer of er verduurzaamd gaat worden”.

Twee stromen

Bij de vastgoedbeleggers zie je volgens Kok twee stromen ontstaan. Bij de grote beleggers is het besef aanwezig dat er geld met verduurzaming kan worden verdiend. Dat komt ook omdat de huurders aan zet zijn en de eigenaren dwingen tot verduurzaming. Kok: “Een ING Real Estate krijgt van PostNL (het voormalige TNT Post) de vraag ‘wat gaan jullie aan het pand doen, anders zijn we weg’.”. Tegelijkertijd ziet Kok onder ‘de toplaag’ een heel breed veld van beleggers waar men niet op dezelfde manier met verduurzaming bezig is. Kok: “Het is lastig om bij de ‘periferie’ van de markt voeten aan grond te krijgen. Dat komt door versnipperde bezit en omdat kleine spelers de financiering niet rond krijgen. Totdat de huurders weglopen en dan moeten ook deze spelers wel”.

Traditionele modus

Kok denkt dat de ontwikkelaars qua nieuwbouw nog veel ambitieuzer kunnen bouwen. Er wordt volgens hem in sommige gevallen ontwikkeld ‘voor de sloop’.  Kok: “Je ziet nog steeds dat er conform het Bouwbesluit ontwikkeld wordt, terwijl je weet dat het Bouwbesluit in ieder geval tot 2020 steeds verder wordt aangescherpt, de energieprijzen omhoog gaan en huurdersgedrag aan het veranderen is”. Volgens Kok zit de branche qua energiezuinigheid nog ‘teveel in de traditionele modus’. Kok: “Er wordt gestuurd op EPC 0,9 of 0,6. Maar dan ben je er niet, want het is een te beperkte benadering van het probleem. Je zult bijvoorbeeld naar thermisch actieve gebouwen moeten, die zelfs een energienegatieve waarde scoren. Waar het ook nog prettig toeven is, met veel lichtinval en waar het gezond werken is met een goed binnenklimaat. Ga voor energienegatieve gebouwen als ambitie.”

Onderzoek CBRE

Uit onderzoek van CBRE blijkt dat Het Nieuwe Werken niet realiseerbaar is in de bestaande bouw. Hoe kijkt Kok daar tegenaan? Kok: “Daar ben ik niet mee eens, want dat betekent dat alles wat nu leeg staat niet meer te gebruiken is. In sommige gevallen denk ik dat slopen zeker, ook vanuit milieuperspectief, beter is. Maar er staan zo veel gigantische gebouwen leeg, daar zal in geïnvesteerd moeten worden, anders blijft er nog heel veel heel lang leeg staan”.

Lees ook deel 1 van het interview met Nils Kok.