Cofely: “We gaan voor 30% aandeel per ontwikkelproject”

Cofely: “We gaan voor 30% aandeel per ontwikkelproject”

Volgens directeur Bas Ambachtsheer van Cofely Energy Solutions heeft de ambitie om 30 procent te dragen binnen een nieuwbouwproject.  Ze zijn met verschillende ontwikkelaars in gesprek om een samenwerking aan te gaan. Ambachtsheer: “We kunnen per project 3 miljoen voorfinancieren, in die fase is dat geld heel veel waard”.

Eerder heeft u aangegeven dat Cofely een rol als regisseur wel ziet zitten, die integraal verantwoordelijk is voor bouw, beheer en exploitatie. Jullie kunnen een ESCo-model dragen?
Ambachtsheer: “Een ESCo kunnen we financieel dragen. We hebben nu al 30 miljoen euro in duurzame oplossingen geïnvesteerd. We hebben in tegenstelling tot kleinere branchegenoten geen speciale bankregeling nodig om te investeren”.

Met projecten zoals Mahler4 en ODE heeft u al geëxperimenteerd door financieel garant te staan voor een WKO?
Ambachtsheer: “Die projecten zie ik als een 1e fase, waarvan we geleerd hebben, en die bijna afgerond zijn. In de 2e aankomende fase verbreed onze focus zich naar het gebied. We willen graag samen met ontwikkelaars financiële concepten bedenken en de TCO (total cost of ownership) per project vaststellen. PriceWaterhouseCoopers heeft voor ons berekend dat deze aanpak voordelig kan uitpakken. Het betekent overigens niet dat we op de stoel van de ontwikkelaar gaan zitten, maar samen met hen proberen meer mogelijk te maken”.

Met welke ontwikkelaars gaat u samenwerken? Is OVG geen mooie partner?
Ambachtsheer: “We zijn in onderhandeling met meerdere ontwikkelaars, maar met OVG ontwikkelen we een pand op de Willingestraat in Rotterdam. Ze doen het goed, hebben veel kennis en weten hun projecten goed te marketen. Met wie je ook samenwerkt, uiteindelijk draait het om de vraag: ‘Hoe vinden we een huurder en welke garanties gaan we bieden?’”

Hoe reageren de ontwikkelaars op Cofely?
Ambachtsheer: “We zitten nog steeds niet automatisch aan tafel bij de ontwikkelaars. Je hebt een behoorlijk stempel op je hoofd als installateur. Dat bewustwordingsproces is nu aan de gang. We merken dat er van projectontwikkelaars meer creativiteit wordt verwacht in deze markt. Sommigen zijn het kunstje verleerd. Vroeger kon je – bij wijze van spreken – gewoon ontwikkelen en stroomde het geld wel binnen. In het samen ontwikkelen en het brengen van creativiteit kunnen wij een rol spelen.”

Voor welk aandeel gaan jullie per project?
Ambachtsheer: ”Nu is gemiddeld 23% tot 40% van de stichtingskosten ingeruimd voor installaties. Stel je hebt een project van 60 miljoen euro. Van de 18 miljoen euro (30%) van Cofely is het mogelijk om 3 miljoen voor te financieren. Dat bedrag is aan de voorkant heel veel waard.”

Projecten ontwikkelen betekent ook kennis van de gebieden waar je gaat ontwikkelen?
Ambachtsheer: “Uit ervaring weten we in welke gebieden het gunstig is om te ontwikkelen. Dat zijn gebieden waar de energievoorzieningen beter uitgerust zijn en WKO’s in de grond zitten. Dichtbij openbaar vervoer zitten is essentieel. Welke huurders zitten er verder nog in een gebouw? Met vastgoedmakelaar Colliers zijn we gaan samenwerken om daarover verder kennis uit te wisselen”.

Wat zou u nog bij Cofely Energy Solutions verbeterd willen zien?
Ambachtsheer: “We kunnen nog sneller opereren binnen gebiedsontwikkeling. In de praktijk ontstaan soms tegenstrijdige belangen en dat is soms moeilijk. Het is zaak om oplossingen, die competitieve waarde hebben, te delen met anderen. Dit delen van kennis werkt vaak goed, maar je wordt ook gebruikt. Daar moeten wij als Cofely Energy Solutions scherp op blijven”.

Jullie gaan jullie een Energy Challenge organiseren. Kunt u daar meer over vertellen?
Ambachtsheer: “Het idee is om een aantal partijen, waaronder bijvoorbeeld panden op de Zuidas, te vragen om mee te doen aan de Energy Challenge. Na de zomervakantie willen we met ongeveer 10 a 11 partijen met 20 tot 25 panden in totaal te starten. Vervolgens gaan die partijen strijden wie het minste energieverbruik per m2 heeft.

Lees ook deel 1 & deel 2 van het interview.