Vastgoedsector geeft 3,5 miljard euro aan energie uit

Vastgoedsector geeft 3,5 miljard euro aan energie uit

De totale uitgave aan energie van 340 vastgoedfondsen was in 2010 3,5 miljard euro. Het energieverbruik van de onderzochte fondsen is met 1 procent afgenomen. Dit blijkt uit onderzoek van de GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) Foundation.

Duurzaamheidsprestaties

Een consortium van institutionele beleggers, waaronder zes Nederlandse partijen, heeft bij de vastgoedsector transparantie afgedwongen over de duurzaamheidsprestaties van beleggingsfondsen. Meer dan 340 vastgoedfondsen, met een gezamenlijke waarde van 700 miljard euro, hebben inzage gegeven in hun duurzaamheidsbeleid.

Afname energieverbruik

Het energieverbruik van de vastgoedsector in 2010 is met 1 procent afgenomen in vergelijking met 2009. Bij de koplopers is dit zelfs drie procent. De geschatte totale CO2 uitstoot ligt op ruim 34 miljoen ton. Het Nederlands-Franse Unibail-Rodamco en het ING Dutch Retail Fund scoren hoog op de Europese ranglijst.

Initiatiefnemers

Pensioenbeleggers APG en PGGM zijn samen met de Universiteit Maastricht de initiatiefnemers van de duurzaamheidsbenchmark. Angelien Kemna, CIO van APG: ‘De gegevens die we krijgen van de Gresb Foundation maken nu integraal deel uit van het beleggingsproces van APG. Ze helpen ons bij de ‘due diligence’ van onze nieuwe vastgoedbeleggingen, en bij het aanspreken van de fondsen die al in onze portefeuille zitten. Uiteindelijk zou de milieu-impact van APG’s vastgoedbeleggingen hierdoor moeten afnemen en zou het moeten resulteren in de verbetering van het financiële risico rendementsprofiel van onze beleggingen. De steeds luider wordende roep van beleidsmakers om uitstoot te verminderen zal in toenemende mate gevolgen hebben voor de manier waarop de vastgoedsector opereert.’ Jac. Kragt, CIO PGGM: ‘’Duurzaamheid betaalt zich uit’ is een van onze beleggingsovertuigingen. Als verantwoord belegger hebben wij duurzaamheid geïntegreerd in ons beleggingsproces.‘

Rapport

Bron: Platform Duurzame Huisvesting