“Financiering voornaamste drempel voor verduurzaming”

“Financiering voornaamste drempel voor verduurzaming”

Financiering blijkt het voornaamste reden om niet te verduurzamen. Dit blijkt uit onderzoek van Innax, die 110 vastgoedorganisaties en woningcorporaties heeft ondervraagd.

Geen modeverschijnsel

Meer dan 8 op de 10 respondenten (83 procent) gelooft dat duurzaamheid in het vastgoed rendement oplevert. Driekwart van de respondenten ziet het als de toekomst, niet als een modeverschijnsel.

Financiering

De ‘bottleneck’ ziet hem in de financiering van de verduurzaming. Daarbij wordt het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen (27 procent) en de relatief lange verdientijd (23 procent) als voornaamste problemen ervaren. Ondanks de bezwaren wil bijna tweederde (61 procent) van de vastgoedorganisaties investeren in duurzame maatregelen.

Gebrekkige kennis

Ook gebrek aan kennis speelt een rol. 22 procent van de respondenten geeft aan dat het lastig is om duurzaamheidsprojecten aan te gaan en uit te voeren. Duurzaamheid speelt volgens de ondervraagden een rol in de gehele portefeuille (58 procent), ongeacht de omvang van een gebouw of locatie (75 procent).

Innax is een onafhankelijke Energy Service Company (ESCo).

Bron: Vastgoedmarkt