Vastgoedmanagement: “All-in huur is een aantrekkelijke optie”

Vastgoedmanagement: “All-in huur is een aantrekkelijke optie”

Door de verduurzaming staat een van de huidige inkomstenbronnen van beheerders, een ‘fee’ van vijf procent van de servicekosten, op losse schroeven. Met minder energieverbruik, gemiddeld de helft van de totale som van de servicekosten, komt deze ‘fee’ onder druk te staan. Bestuurslid Han Machielsen van belangenorganisatie Vastgoedmanagement erkent dat daar een spagaat zit. Hij zegt: “Binnen het traditionele denken hadden beheerders er belang bij dat de kosten zo hoog mogelijk zouden zijn. Nu zeggen wij, VGM in samenwerking met het Nevap (Nederlands Vastgoedexploitatie Platform): schuif dat denken opzij en zeg ‘We gaan diensten leveren’. De vastgoedmanager levert een dienstenpakket en voert de regie. Dan kun je ook denken aan een nieuwe beloningsstructuur, zoals een uurtarief of een bonus-malussysteem afhankelijk van de besparingen”.

All-in huur

Machielsen noemt het systeem van all-in huur (huur inclusief servicekosten) als aantrekkelijke optie. Machielsen: “De huurder betaalt een vast bedrag per jaar en er komt geen nacalculatie van de servicekosten meer. De vergoeding wordt vanuit één partij betaald en de huurder heeft vastere huren. Dit heeft tot gevolg dat de vastgoedeigenaar meer ondernemersrisico moet durven nemen. Dat heeft als voordeel dat je volledig op de hoogte bent van de staat van het gebouw, de duurzaamheidsprestatie etc. Als je zo gaat opereren, ben je de grootste kanshebber om nieuwe huurders te vinden. Wel op een goede locatie uiteraard”.

Agenda

Volgens Machielsen blijft het belangrijk dat, ook in deze ‘crisistijd’, verduurzaming op de agenda blijft staan. Machielsen: “Het transparant maken van hulpmiddelen zoals de leidraad ‘Green Lease’, de checklists en de bijbehorende communicatie, zijn erg belangrijk. Er is veel winst te behalen door het gedrag van mensen op de werkvloer ten opzichte van energieverbruik te veranderen. Maak duurzaamheid binnen de organisatie leuk door bijvoorbeeld displays op te hangen met behaalde besparingen. Dat maakt mensen binnen een organisatie trots”.

Lees ook deel 1 van het interview.