Nieuw trainingscomplex Vitesse uitgerust met WKO

Nieuw trainingscomplex Vitesse uitgerust met WKO

Voetbalclub Vitesse uit Arnhem gaat vanaf december 2012 een deel van de warmte, nodig om de nieuwe trainingslocatie en de velden te verwarmen, uit de grond. Installatiebedrijf Q-Energy uit Eindhoven heeft het duurzame ontwerp hiervoor gemaakt en neemt ook de exploitatie van de warmte – en koudeopslag op zich.

Energieneutraal bouwen

Vitesse bouwt dit jaar een nieuw trainingscomplex op Nationaal Sportcentrum Papendal. Het complex bestaat uit zes voetbalvelden, waaronder een kunstgrasveld, een tribune en een nieuw pand met diverse faciliteiten. Paul van der Kraan, algemeen directeur van Vitesse, licht het project toe: “Wij vinden het belangrijk om de nieuwe trainingaccommodatie energieneutraal te bouwen. Met de duurzame
verwarming van het gebouw en de velden door Q-Energy zetten we een grote stap bij het realiseren van deze wens.”

WKO-installatie

De club gaat het gebouw en de velden verwarmen met aardwarmte via een warmte- en koudeopslag installatie (WKO). De thermische energie in de bodem wordt gewonnen door “warm” grondwater omhoog te pompen uit een ‘aquifer’, een ondergrondse watervoerende laag op een diepte van ruim honderd meter. Deze warmte wordt in het pand en de velden gebruikt waardoor het grondwater enkele graden gaat afkoelen. Via een injectieput wordt het afgekoelde water weer terug in de bodem gepompt en in de zomer vervolgens voor koeling gebruikt.

Warmtecollector

De WKO-installatie voorziet het vier verdiepingen tellende gebouw en de drie bijgelegen velden van warmte. Q-Energy start ook een onderzoek naar het gebruik van de speelvelden als warmtecollector in de zomer, zodat in deze periode zonnewarmte voor de winter kan worden opgeslagen.

Bron: persbericht