Lely Groep wil ‘meest duurzame industriële gebouw in Europa’ realiseren

Lely Groep wil ‘meest duurzame industriële gebouw in Europa’ realiseren

Internationaal agroconcern Lely Groep gaat in Maassluis een nieuw kennis – en productiecomplex bouwen. Het moet het meest  duurzame industriële gebouw van Europa worden.

Certificering

Het nieuwe gebouw bestaat uit een productiehal met een bruto vloeroppervlakte van ruim 22.500 vierkante meter voor de montage van melkrobots voor melkveehouderijen. Het kantoorgedeelte is 10.500 vierkante meter groot. Op het dak van de productiehal worden parkeerplaatsen gerealiseerd voor meer dan vijfhonderd parkeerauto’s. Door de nieuwbouw bouwt Lely haar productiecapaciteit uit. De Lely Groep wil binnen de certificering van BREEAM-NL voor de productiehal de score ‘Outstanding’ behalen en voor het kantoor de score ‘Excellent’.

Installatiesystemen

Hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw Rotterdam heeft Cofely aangetrokken als installatie – en energieadviseur. Met het contract van Cofely is een bedrag van elf miljoen euro gemoeid. Door middel van LEAN Bouwen – een manier om bouwprocessen te optimaliseren – en toepassing van prefab elementen en installaties, worden gebouwen en installaties in relatief korte tijd gerealiseerd.
Cofely is verantwoordelijk voor de levering, onderhoud en beheer van de volgende systemen:

  • Verwarming
  • Luchtbehandeling
  • Sanitaire voorzieningen
  • Elektrotechnische installaties
  • Sprinklerinstallaties
  • Bio-olie gestookte WKK-installatie
  • WKO-installatie

Binnen het contract zijn ook kostenbeheersing en energie efficiency belangrijke onderdelen. Vooral de WKO-installatie moet leiden tot een forse energiebesparing. Ook installeert Cofely 22 oplaadpunten voor elektrisch rijden. De oplevering van het gebouw vindt naar verwachting juni 2013 plaats. De totale bouwsom is ruim veertig miljoen euro.

Lely Groep

Lely Groep is een internationale speler op het gebied van agrarische technologie. Het is een leverancier van ruwvoederwinning tot geautomatiseerde voersystemen, stalreinigers en melkrobots. Lely werkt bovendien aan concepten die energieneutraal werken in de melkveesector mogelijk maken. De opgebouwde kennis in de agrarische keten, inmiddels ruim zestig jaar, is ongeëvenaard. De Lely Groep is actief in meer dan zestig landen en biedt werk aan ruim zestienhonderd mensen. De omzet bedraagt circa vijfhonderd miljoen euro.

Feiten & cijfers

Download hieronder de feiten en cijfers van het project.
Feiten en Cijfers Nieuwbouw

Bron: persbericht Cofely