Nova Lignum: “Binnen drie jaar rendabel met bio-based gevelbekleding”

Nova Lignum: “Binnen drie jaar rendabel met bio-based gevelbekleding”

Start-up Nova Lignum (Latijns voor ‘nieuw hout’) heeft tijdens de afgelopen vastgoedbeurs Provada de Duurzame Innovatorpitch gewonnen met haar bio-based gevelbekleding. Medeoprichter Johan Groenewegen: “In 2013 gaan we met ons product in productie en dan volgt Europa”.

1. Wat is jullie product?
Groenewegen: “We kunnen uit plantaardig materiaal zoals aubergine-planten keramisch plaatmateriaal maken. Met dit plaatmateriaal kunnen gevels van gebouwen bekleed worden. Het product bestaat voor negentig procent uit vezels.
We kunnen allerlei soorten ligno-cellulose afval gebruiken, zowel paprika – en tomatenplanten als ook bermgras”.

2. Waar komt het idee vandaan?
Groenewegen: “Mijn ‘roots’ liggen in de glastuinbouw. Zo zijn we op het idee gekomen plantaardig afval te hergebruiken. Een businesspartner uit de bouw heeft een truc bedacht om van afval gevelplaten te kunnen maken. Samen met hem hebben ik en een collega van mijn glastuinbedrijf een ondernemingsplan gemaakt. Nu zijn we nog op zoek naar een locatie en een financier. De machine om het plaatmateriaal te vervaardigen wordt ontworpen door de VDL Groep in Eindhoven. Qua locatie zijn er verschillende ‘greenport’-locaties geïnteresseerd. Dit zijn locaties die vezels als restproduct over hebben. Denk bijvoorbeeld aan composterings- en houtverwerkende bedrijven”.

3. Wat is jullie ambitie?
Groenewegen: “We gaan in 2013 in productie met ons product. We starten in Nederland en we verwachten hier binnen drie jaar rendabel te zijn. We zijn ook de mogelijkheden aan het bekijken in België, Duitsland. We hebben als licentienemer de mogelijkheid om in heel Europa te produceren. We willen op die locaties in Europa zitten waar een overschot aan vezels aanwezig is”.

4. Wat gaan jullie doen met de Duurzame Innovatorprijs (o.a. 10.000 euro)?
Groenewegen: “We zijn heel blij met deze prijs. Het is een stuk erkenning waar we de laatste twee jaar veel tijd in hebben gestoken. We moeten het product nog verder laten testen en certificeren op de CO2-voetafdruk. Deze prijs is dan mooi meegenomen”.

Over de Duurzame Innovatorpitch

De winnaar van de Duurzame Innovatorpitch wint een bedrag van tienduizend euro en een lidmaatschap van een jaar bij de Dutch Green Building Council (DGBC). DGBC heeft in 2009 de aanmoedigingsprijs gelanceerd voor jonge organisaties die op een innovatieve manier proberen een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van Nederland.

Vraag aan de lezer

Kent u andere voorbeelden van bedrijven die plantaardig materiaal hergebruiken tot bouwproduct?

Video

Bekijk hieronder de video ‘Is Nova Lignum werkelijk onbrandbaar?’